Pri Mali Nedelji so na Jurjevo blagoslavljali konje

Po Jurjev blagoslov konjev na dvorišče ob malonedeljski cerkvi sv. Trojice je prišlo 15 konj in njihovih lastnikov iz območja Male Nedelje

Prlekija-on.net, torek, 25. april 2017 ob 11:06
Jurjev blagoslov konj v Mali Nedelji

Jurjev blagoslov konj v Mali Nedelji

Ob godu sv. Jurija, ki je zavetnik živali, predvsem konj, so po Sloveniji ta dan pri cerkvah blagoslavljali konje. Kot je že od nekdaj na kmetiji pomenil konj veliko, saj so z njim opravljali vsa težka kmečka dela, od oranja na polju in spravilo pridelkov. Konje pa so mnogokrat uporabljali za spravilo lesa iz gozda. Na območju Male Nedelje v Prlekiji so še pred nekaj desetletjih imeli konje pri skoraj vsaki kmečki domačiji. Ge za plemenito žival, ki se je skozi zgodovino na človeka zelo navezala. Nekateri rejci konj pa so in še danes te plemenite živali namenjajo za jahanje v naravi, nekateri pa z njimi tekmujejo na konjskih dirkah.

Tako je Malonedeljska konjenica, ki jo vodi predsednik Mirko Hanželj, ob godu sv. Jurija v nedeljo, 23. aprila skupaj z župnijo Mala Nedelja pripravila Jurjev blagoslov konj. Po Jurjev blagoslov konjev na dvorišče ob malonedeljski cerkvi sv. Trojice je prišlo 15 konj in njihovih lastnikov iz območja Male Nedelje. Jurjev blagoslov konj se je v Mali Nedelji že do dobra uveljavil, kajti ta lep cerkveni dogodek se v župniji pripravlja že vrsto let. Osrednji cerkveni dogodek ob blagoslovu konjev je bil po nedeljski sveti maši. Blagoslov konjev je opravil domači župnik Srečko Fras, ki se je vsem konjenikom zahvalil, da skrbijo in negujejo te plemenite živali, vsak konj pa je dobil blagoslovljeni kruh in sol. Vsi, ki so se udeležili Jurjevega blagoslova konj, so lahko konje občudovali, jih pobožali, dogodka pa so bili najbolj veseli otroci. Po blagoslovu se je konjenica odpravila s konji od cerkve skozi vas Mala Nedelja proti vasi Radoslavci, kjer so se na zakuski ustavili pri predsedniku malonedeljskih konjenikov.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje