Gasilci s hitrim in strokovnim delom preprečili še večjo ekološko škodo

Ugotovljeno je bilo, da so onesnaženje povzročila odpadna olja, ljutomerski in razkriški gasilci pa so s pravilnim in pravočasnim ravnanjem preprečili nadaljnji pretok odpadnih olj v Ščavnico in naprej v Muro

Prlekija-on.net, nedelja, 30. april 2017 ob 08:05
Onesnaženje Gibinskega potoka

Onesnaženje Gibinskega potoka

Onesnaženje Gibinskega potoka, ki je bilo opaženo v petek, so takoj pričeli čistiti gasilci PGD Ljutomer in PGD Razkrižje. Akcijo je sprožil župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič, sam osebno, takoj po klicu enega od domačinov in skrbel za širšo koordinacijo med obema društvoma, policijo, ki je zbrala podatke in domačini. Do petkovega večera so del madežev uspeli odstraniti, z očiščevalno akcijo pa so nadaljevali tudi v soboto.

V očiščevalno akcijo, katero je vodil poveljnik PGD Ljutomer, Dušan Hunjadi, se je v soboto vključilo tudi nekaj domačinov, vključeno je bilo tudi Javno podjetje Prlekija.

Zaenkrat še ni znano, ali je izvor onesnaženja na slovenski ali hrvaški strani
"Ker akcijo ves čas spremljam na terenu, lahko rečem, da so gasilci res usposobljeni, tudi za to zahtevnejše delo, za kar se jim zahvaljujem. Pričakujemo, da bo policija, ki je včeraj bila na terenu, raziskala kdo je bil povzročitelj tega onesnaženja. Da bi bila akcija uspešna, bodo naši policisti morali sodelovati s hrvaško policijo, ker pretežni del potoka teče po ozemlju Hrvaške, le zadnji del teče po slovenskem ozemlju. Trenutno pa ni znano na kateri strani državne meje je v ta lepi potok bilo spuščeno toliko za naravo škodljivih snovi," je ob tem med drugim povedal župan.

Gasilci so na več mestih uspešno zajezili nadaljnjo širitev škodljivih snovi naprej po potoku, tako da je spodnji del potoka bil očuvan onesnaženja, kjer je tudi edini slap v tem delu Pomurja. V soboto so velik madež uspeli spraviti na eno mesto, v dolžini približno 50 metrov in 3 metre širine. Velik del onesnaženega potoka pa je v dosedanjem obdobju z izjemnimi napori gasilcev obeh gasilskih društev, bil očiščen.

Za strokovno pomoč pri dokončnem očiščenju angažirana strokovna ekipa VGP Drava Ptuj
V soboto v poznih popoldanskih urah je nato bil na terenu opravljen ogled ene od vodilnih strokovnjakinj iz VGP Drava Ptuj, Mirjane Fesel, ki je kemik in vodi Javno službo varstva voda. Ptujsko podjetje ima s strani države koncesijo za tovrstne zahtevnejše posege pri čiščenju onesnaženja voda in priobalnih zemljišč.

Ugotovljeno je bilo, da so gasilci PGD Ljutomer in PGD Razkrižje svoje delo opravili strokovno, da so onesnaženje povzročila odpadna olja in da so gasilci s pravilnim in pravočasnim ravnanjem preprečili nadaljnji pretok odpadnih olj v Ščavnico in naprej v Muro. S tem je bila preprečena še večja ekološka škoda. Velik oljni madež bo ekipa VGP Drava Ptuj, v sodelovanju z ljutomerskimi in razkriškim gasilci, odstranila. Očiščevalna akcija se bo nadaljevala tudi v nedeljo.

Zaenkrat neznani povzročitelj je v potok spustil večje količine odpadnih olj, in dokler storilec ni znan, stroške nosi RS, če pa se storilec odkrije, stroški bremenijo njega.


Več v Črna kronika