Obveščevalna tabla za domačine in turiste

V Lutvercih so pripravili zanimivo slovesnost

Prlekija-on.net, četrtek, 4. maj 2017 ob 08:22
V Lutvercih so pripravili zanimivo slovesnost

V Lutvercih so pripravili zanimivo slovesnost

Ob regionalni cesti Gornja Radgona-Šentilj, v kraju Lutverci (občina Apače) je potekala posebna slovesnost, na kateri so svojemu namenu predali novo obveščevalno tablo in klop za počitek, tako za domačine iz Lutvercev kot za obiskovalce in turiste od drugod, še zlasti kolesarje, ki jih tod pelje veliko, tako iz Slovenije kot sosednje Avstrije. Na prijetni in prisrčni prireditvi, se je zbralo veliko krajanov Lutvercev, ter tudi gostov od drugod. Ob odsotnosti apaškega župana Franca Pižmohta, je občino zastopal član občinskega sveta iz domače vasi Lutverci, Renato Flisar, ki je tudi spregovoril o novi pridobitvi kraja Lutverci, enako kot tudi predsednik Vaškega odbora Lutverci Gabrijel Vučko. Oba sta se zahvalila vsem, ki so pomagali bodisi z delom ali sredstvi, da so lahko izpeljali to za kraj pomembno akcijo. Kot je bilo povedano, so krajani ob tem opravili 300 ur prostovoljnega dela, postavitev pa je kljub tem udarniškem delu veljala 2.505 evrov.

»V naši prelepi vasi Lutverci se zmeraj kaj dogaja. Za to poskrbi bodisi KO Rdečega križa, gasilsko društvo ali pa vaški odbor. Slednji v zadnjem obdobju intenzivno deluje skozi vso leto. Tako so letos že organizirali kartaški turnir ob dnevu žena, ogled smučarskih poletov v Planici, ribiško tekmovanje za Carja Lutvercev... Danes pa smo se zbrali ob otvoritvi obveščevalne table, ter kurjenju kresa in turnirju v odbojki na mivki. Letos bomo organizirali tudi: kolesarjenje, vaške igre in ekskurzijo krajanov ipd. Postavitev oglasne table z zemljevidom in opisom zgodovine naše vasi Lutverci, se je pričela že lani; najprej intenzivne priprave in načrtovanje projekta. Zgodovino našega kraja nam je priskrbel Dušan Ščap (magister prava in ljubiteljski zgodovinar), les za tablo je podarilo Mizarstvo Škrobar iz Lutvercev, tegolo in ladijski pod pa je podaril Gabrijel Vučko. Gradbena dela je opravil domačin Silvo Ivanek, kovinska dela: Martin Kralj, mizarska dela: Jakob Šuman, pokrivanje strehe s tegolo: Stanko Kolarič, krovska dela pa Marjan Vrbnjak iz Segovcev. Ostala dela dokončne ureditve okolice in barvanja pa so opravili člani Vaškega odbora. Hvala vsem,« je povezovalka programa Zdenka Šuman opisala potek gradnje nove pridobitve, katero sta s svojim nastopom popestrila Minea Rojc, ki je igrala na harmoniko, in Ella Šuman, ki je zapela pesmico.

Trak so pred odkritjem table prerezali Renato Flisar, Gabrijel Vučko in najstarejši sodelujoči pri uresničitvi tega projekta, Jakob Šuman. Prireditev so zaključili s podelitvijo priznaj tistim, ki so tablo ustvarjali in sponzorjem. Kot je navada so novi pridobitvi nazdravili z radgonsko srebrno penino, nato pa so se odpravili v gasilki dom PGD Lutverci, kjer so vaščani pripravili bogato pogostitev ob kateri je potekalo prijetno druženje.


Več v Kultura in izobraževanje