Razstava o reformaciji in Trubarjeva jablana

16. Dan spominov in tovarištva na Petanjcih

Filip Matko Ficko, sobota, 6. maj 2017 ob 12:22
16. Dan spominov in tovarištva na Petanjcih

16. Dan spominov in tovarištva na Petanjcih

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija s sedežem v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih v Občini Tišina je v sodelovanju s murskosoboško podružnico Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar pripravila 5. maja popoldne slovesnost z naslovom Naši zakladi - »Zatočišče pregnanih« ob 500-letnici reformacije.

Tako je v deževnem dnevu potekala otvoritev spominske razstave z naslovom »Reformacija v Prekmurju« v dvorani Raziskovalne postaje Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Vrtu spominov in tovarištva. Razstavo, ki jo je zasnoval in pripravil Muzej krščanstva na Slovenskem v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Murska Sobota. Številnim navzočim je razstavo predstavil kar avtor sam, mag. Franc Kuzmič, ki je tudi predsednik programskega sveta Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF). Ogledu razstave je v Vrtu spominov in tovarištva sledila zasaditev »Trubarjeve jablane« (Zlata parmena - Malus domestica). Skupaj so jo zasadili župan Občine Velike Lašče Anton Zakrajšek, predsednik UŠF Ernest Ebenšpanger in župan Občine Puconci Ludvik Novak.

Drugi del slovesnosti Naši zakladi - »Zatočišče pregnanih« ob 500-letnici reformacije se je zaradi slabega vremena nadaljeval v kulturni dvorani na Tišini.


Več v Kultura in izobraževanje