V Sovjaku so posadili potomko najstarejše trte z Lenta, modre kavčine

Praznovanje praznika Občine Sv. Jurij ob Ščavnici so zaključili z dnevom odprtih vrat vinskih kleti

Branko Košti, nedelja, 7. maj 2017 ob 19:27
Stane Kocutar in Miroslav Petrovič

Stane Kocutar in Miroslav Petrovič

Praznovanje letošnjega občinskega praznika občine Sv. Jurij ob Ščavnici se končuje. Kot enega izmed zadnjih, od skupno okrog trideset dogodkov v času praznovanja, so vinogradniki Sovjaka pripravili tradicionalni 19., po nekaterih podatkih pa že 20. dan odprtih vrat vinskih kleti.

Letošnji pohod v soboto, 6. maja, bo ostal v spominu številnim obiskovalcem in domačinom. Nanj jih bo spominjala potomka najstarejše trte z Lenta, modre kavčine, katero je pred Čehovo klučajo posadil skrbnik stare trte na Lentu Stane Kocutar, ki so mu pri delu pomagali predsednik TD Sv. Jurij Janez Mir, predsednik Društva vinogradnikov Radgonsko Kapelskih goric  Milan Kolarič in župan občine Sv. Jurij Miroslav Petrovič. Njihovo delo sta budno spremljala Vinska kraljica DV Radgonsko Kapelskih goric Katja Hamler in konzul slovenskega reda vitezov vina Štefan Pavlinjek. Preden je posajeno trto blagoslovil župnik Boštjan Ošlaj, je svojo pesem, posvečeno stari trti, recitirala Marija Senica, članica Društva generala Maistra iz Maribora. Za kulturni del programa so poskrbeli jürjovški godbeniki in pevke ljudskih pesmi iz Sv. Jurija.

Po slovesnosti se je množica domačinov in gostov odpravila na pot od kleti do kleti. Tokrat so vrata svojih kleti, pa tudi marsikatero tünko, na široko odprle družine Golnar, Kocuvan, Žunič, Krajnc, Tibaut, Čuš, Šoštarič, Černel, Kurbos, Perger, Kocuvan, Kreft in Kšela.


Več v Družabno