V spomin pripadnikom Rdeče armade

Slovesnost na kraju nekdanje bolnišnice v Ocinju-Serdici

Filip Matko Ficko, nedelja, 7. maj 2017 ob 20:351
Praporščaki ob spominskem obeležju

Praporščaki ob spominskem obeležju

Pri spominskem obeležju vojakom in oficirjem Rdeče armade v Ocinju oziroma Serdici, v današnji občini Rogašovci na Goričkem v Prekmurju, se vsako leto pripravi slovesnost tik pred Dnevom zmage – 9. majem.

Tako je bilo tudi letos, 7. maja popoldne, ko so se k spomeniku v čast postavili praporščaki krajevnih organizacij Zveze združenj borcev za vrednote NOB Rogašovci, Puconci, Bodonci, Murska Sobota in Radenci ter praporščaka Veteranskega društva policije Sever in Združenja veteranov vojne za Slovenijo 1991 in sledil je enominutni molk vseh prisotnih. Nagovor je imel tajnik Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Rogašovci Milan Gaber, v kulturnem programu pa je zapel trio Društva upokojencev Rogašovci in recitirala sta osnovnošolca Ana Benkič in Sebastjan Gomboc. Slavnostni govornik na prireditvi je bil župan Občine Rogašovci Edvard Mihalič. Le-ta je skupaj z vodjem konzularnega oddelka Veleposlaništva Ruske federacije v Ljubljani, Aleksejem Abramovim, položil venec k spominskemu obeležju. Aleksej Abramov je ob tej priložnosti županu Edvardu Mihaliču pripel na prsi odlikovanje »100-letnica ruske kapelice pod Vršičem«, vsemu pa je sledil partizanski golaž za vse udeležence slovesnosti.

Naj omenimo še nekaj v zvezi s spominskim obeležjem: Koncem 2. svetovne vojne je ob pomoči enot III. ukrajinske fronte pod poveljstvom maršala Rdeče armade Fjodora Ivanoviča Tolbuhina skrajno levo oziroma južno krilo njegove fronte sodelovalo pri osvobajanju Vojvodine in po zavzetju celotne Madžarske je prišlo na vrsto Prekmurje. Vse do reke Mure in rečice Kučnice so v drugi polovici marca 1945 prišle enote 84. in 113. pehotne divizije, 61. in 73 .pehotne gardijske divizije iz sestava 57. armade tedanje sovjetske Rdeče armade. Za frontno črto Radgona - Ženavci je v krajih Serdica in Ocinje, v današnji Občini Rogašovci na Goričkem v Prekmurju, bila tedaj organizirana vojaška bolnica za vojake in oficirje iz sestava 113. pehotne divizije in 73. gardske divizije Rdeče armade. Ranjenci sami in tudi domačini so jo poznali pod imenom »Mali Monošter«. V bližini te bolnice naj bi zakopali okrog 140 umrlih vojakov in oficirjev, ki so jim postavili spominsko obeležje. Po prekopu pokojnih na pokopališče v Murski Soboti je bilo leta 1955 spominsko obeležje odstranjeno. Toda leta 1995 so aktivisti domačega turističnega društva ohranjeno spominsko obeležje postavili na prejšnje mesto in leta 2005 je bilo obeležje s skupnim prispevkom Občine Rogašovci, Fundacije Franc Rozman Stane, Veleposlaništva Ruske federacije ter nekaterih posameznikov obnovljeno, letos pa je Občina Rogašovci okolje spominskega obeležja uredila povsem na novo.

Delegacija Krajevnega združenja ZZB za vrednote NOB Radenci pa je po slovesnosti pri spominskem obeležju padlim pripadnikom Rdeče armade obiskala še pokopališče v Serdici in prižgala svečo na grobu, kjer je ob svojih starših pokopan borec Lackovega odreda Jurij Buček -Bogo, domačin iz Serdice, ki je padel 12. novembra 1944 v Jelenčah v Slovenskih goricah, skupaj s tremi soborci (Maks Kren - Ivan, Alojz Pečnik - Tone in Milko Šrok - Gozdar), ki so jih v neenakem boju pokončali številčnejši pripadniki nemški okupacijskih sil.


Več v Kultura in izobraževanje