V Ljutomeru bo predvajan dokumentarni film Brezmejno

Dokumentarec bo predvajan v četrtek, 11. maja 2017 ob 19.00 uri v Golarjevi hiši v Ljutomeru

Prlekija-on.net, ponedeljek, 8. maj 2017 ob 08:38
Brezmejno

Brezmejno

Splošna knjižnica Ljutomer v sodelovanju z GFML Ljutomer in KTD Festival Ljutomer vabi na projekcijo filma Beyond Boundaries – Brezmejno (Nemčija/Slovenija, 2016), ki bo v četrtek, 11. maja 2017 ob 19.00 uri v Golarjevi hiši v Ljutomeru. Vstop je prost.

Film je nastal v nemško-slovenski koprodukciji (Jana Cisar Filmproduktion in Petra Pan Film), po scenariju in v režiji Petra Zacha, uveljavljenega avstrijskega avtorja dokumentarnega filma. Poetično besedilo, ki nagovarja k razmisleku o naravi in gibanju različnih vrst meja, je prispeval prepoznavni slovenski pesnik, romanopisec in esejist Aleš Šteger. Direktor fotografije je večkrat nagrajeni mojster lirične podobe Thomas Plenert. Izjemen glasbeni prispevek k filmu pa so dodali Nino de Gleria, Jelena Ždrale in vokalistka Brina Vogelnik.

Esejistični film ceste Brezmejno je doživel svetovno premiero na makedonskem filmskem festivalu dokumentarnega filma MakeDox 2016, uvrstil pa se je tudi na program zadnjega Festivala avstrijskega filma Diagonale v Gradcu.

O filmu
Meje so postale ponovno zelo aktualno vprašanje predvsem z vidika politične strategije, medtem ko se stik z usodo posameznika še vedno izgublja v množici. Esejistični film ceste Brezmejno nas popelje po krajih ob slovenski meji, kjer srečujemo edinstvene in trmaste ljudi z živahnim odnosom do svojega okolja in zgodovine. Njihove izpovedi služijo kot opomin na nevarnost, ki preži na skupno, z mejami neobremenjeno območje Evrope, saj se meje navkljub vsemu ponovno vzpostavljajo. Medtem ko film dokumentira neki trenutek v času, poetična razmišljanja pesnika Aleša Štegra (glas pripovedovalke Ane Duša) o zunanjih in notranjih mejah sežejo onkraj časa.

»Film Brezmejno nam pokaže, kaj smo do včeraj še imeli, pa smo brez besed pustili, da nam vzamejo – ne da bi to hoteli. Je tako aktualen, da človeka ob gledanju prevevata nostalgija in bolečina. /.../ Absolutno aktualen film, ki ga mora vsak videti.« - Polona Fijavž, TV Slovenija

O distribuciji
Esejistični film ceste Brezmejno je bil od premierne projekcije v Ljubljani predvajan že v številnih drugih mestih in po vaseh (Most na Soči, Nova Gorica, Izola, Ptuj, Jeruzalem, Kumrovec, Kranj, Lenart, Varaždin, Kostanjevica, Lendava, Maribor ...) v okviru projekta alternativne distribucije »Kino brez meja«. Njegovo potovanje pa se še nadaljuje. V krajih, kjer kinodvorana prebivalcem ni dostopna v bližini, je lokalno občinstvo povabljeno na projekcijo tudi v manj običajne prostore za filmska druženja (v skedenj društva Antona Puklavca v Krajinskem parku Jeruzalem, Kino Garažo v Mostu na Soči, v sinagogo v Lendavi, v Pavlovo hišo v Potrni, itn.).
 
Kamor koli je dokumentarni film Brezmejno pripotoval, je bil deležen zelo pozitivnega sprejema s strani občinstva in kritične javnosti, saj na tankočuten način obravnava ravno danes še posebej aktualno tematiko medčloveških odnosov ob vzpostavljanju in premikanju meja. Posamezniki, ki na kritičnih območjih živijo z izkušnjo poseganja meja v njihova življenja, nas s svojimi osebnimi izpovedmi spodbudijo k razmisleku o mejah med prilagajanjem in upiranjem omejevanju v sodobnem svetu.

Nastopajo Dušan in Tina Bitenc, Branko Barič, Robi Švab, Tatjana Jazbec, Andrej Papucci, Boris Pahor, Anja Medved in Nadja Velušček, Maria Juwan, Vlado Slodnjak, Stojan Kerbler, Branko Školiber, Vladimir Željezič, Marjeta Šapac, Milivoj "Miki" Roš, Vincenc Ferenčak.

»Pri mejah je zanimivo to, da so po eni strani potrebne, da ščitijo kulturo, jezik. A ne bi smele biti stroge, morale bi biti prehodne. Po drugi strani pa je vse v glavi, ni fizično. Ustvarili so jih ljudje, ki imajo meje v glavah in jih nato naredijo še v svetu. Ves film je prošnja proti nacionalizmu, za kulturno raznolikost, odprte ideje in drugačno miselnost, da bi videli, kako možnost skupnega življenja bogati ljudi. Mislim, da se bo vse to vrnilo, a je potreben čas.« - Peter Zach, režiser


Več v Glasba in film