Tuševa kuharska zvezda 2017 v Kranjski gori

Osem srednješolskih ekip tekmovalo v dveh skupinah

Filip Matko Ficko, torek, 9. maj 2017 ob 09:26
Kuharja SŠGT Radenci spremlja Alma Rekić

Kuharja SŠGT Radenci spremlja Alma Rekić

V hotelu Ramada Resort v Kranjski gori je na prvi dan Mednarodnega kulinaričnega festivala, 8. maja, potekalo finalno tekmovanje za laskavi naslov »Tuševa kuharska zvezda 2017«, ki se ga je udeležilo osem srednješolskih ekip.

Slovenski trgovec Tuš iz Celja je finalno tekmovanje v Kranjski gori ter pred tem štiri predtekmovanja organiziral pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Tekmovanje samo naj bi razkrilo najboljšo mlado gostinsko turistično ekipo za pripravo in postrežbo njihove regionalne jedi. S prejšnjih štirih predtekmovanj so se v finale uvrstili izjemno talentirani mladi kuharji, natakarji in turistični vodniki in sicer tri ekipe Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, dve ekipi Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje ter ekipe Srednje gostinske in turistične šole Radovljica, Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor ter Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci.

Ocenjevanje tekmovalk in tekmovalcev v Kranjski gori je potekalo pod budnim očesom kar dveh strokovnih komisij. Strokovno komisijo za oceno kuharskega dela tekmovanja so sestavljali: vodja pivnice Union Branko Podmenik, vodja kulinarike ISS Iztok Gumzej, vodja članske ekipe Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Janez Dolšak, članica Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Alma Rekić, vodja kuhinje hotela Toplice Bled Simon Bertoncelj in predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj. V strokovni komisiji za oceno strežnega dela tekmovanja pa so bili: vodja strežbe hotela Ramada Resort Kranjska gora Suzana Radman, upokojeni profesor Srednje gostinske šole Celje Edvard Kužner, svetovalec F&B Predrag Canjko, iz Turistično gostinske zbornice Slovenije Srečko Koklič, iz F&B Radenci Slavinec Branko in vodja strežbe hotela Toplice Bled Amir Dizdarević.

Pred tekmovanjem je osem tekmovalnih ekip z žrebom bilo razporejenih v dve skupini. V skupini A so tekmovale ekipe: SGTŠ Radovljica, 2. ekipa SŠGT Celje, SŠGT Maribor in 1. ekipa SŠGT Ljubljana. V finale se je uvrstila 2. ekipa SŠGT Celje, ki so jo sestavljali: kuhar Tomaž Vadlan, pomočnik kuharja Mirzel Tursunović, natakarica Neža Kočnar in turistična vodička Lucija Lapornik. V skupini B so tekmovale ekipe: 3. ekipa SŠGT Ljubljana, 1. ekipa SŠGT Celje, SŠGT Radenci in 2. ekipa SŠGT Ljubljana. Iz te skupine se je v finale uvrstila 3. ekipa SŠGT Ljubljana, ki so jo sestavljali: kuhar Matej Zupančič, pomočnik kuharja Žiga Jemec, natakar Jernej Janežič in turistična vodička Ema Vrtačnik. V finalnem delu, v pripravi restavracijske sladice, sta se tako pomerila Tomaž Vadlan (SŠGT Celje, 2. ekipa) in Matej Zupančič (SŠGT Ljubljana, 3. ekipa). Zmagal je slednji in tako je Tuševa kuharska zvezda 2017 3. ekipa SŠGT Ljubljana pred 2. ekipo SŠGT Celje, tretje mesto pa je osvojila ekipa SŠGT Maribor (kuhar Jan Pintarič, pomočnica kuharja Jasna Šumer, natakar Žan Pem in turistična vodička Polona Gomboc).

Iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci je sodelovala ekipa v sestavi: kuhar Manuel Časar, pomočnica kuharja Nastja Žižek, natakarica Patricija Tkalec in turistična vodička Nina Hari. Njihov mentor kuharstva je Dušan Zelko, mentor za strežbo pa Peter Pertoci. Čeprav niso posegli po najvišjih uvrstitvah na tokratnem tekmovanju, so se kljub temu vrnili povsem zadovoljni, kajti nabrali so si precej novih in dragocenih izkušenj za v prihodnje. Je pa ob zaključku tekmovanja Tomaž Vozelj (vodja tekmovanja) izrekel izredno pohvalo vsem sodelujočim ekipam ter poudaril ob tem, da bi njihove kuharske izdelke z veseljem postregli v katerikoli hotelski restavraciji in da bi mlade s tovrstnim znanjem izredno radi zaposlili.

Brane Pevec, direktor Cash&Carry in veleprodaje v Tušu pa je ob predaji priznanj in nagrad najboljšim dodal: »Turizem in gostinstvo sta neločljivo povezana in veseli me, da iz leta v leto spremljam gibanje porasta omenjenih panog tudi v Sloveniji. V Tušu smo si že ob pričetku projekta zastavili ključen cilj - promocijo mladih, inovativnih kuharjev in vseh gostinsko turističnih poklicev in verjamem, da smo uspeli. Verjamem, da bodo ravno mladi, ki so se danes predstavili na tekmovanju, tisti, ki bodo Slovenijo popeljali še mnogo stopničk naprej v gostinsko turistični ponudbi in jo obenem tudi vrisali na zemljevid kulinaričnega sveta. Naj jim kot popotnico zaželim, da izkoristijo kulinarične danosti naše prelepe Slovenije in oblikujejo svojo karierno pot med kuharske zvezde !«


Več v Kultura in izobraževanje