Na Gornji Bistrici je dišalo po svinjskem paprikašu

Kuhali so kot nekoč bistriške babice

Prlekija-on.net, petek, 12. maj 2017 ob 22:35
Kuhanje svinjskega paprikaša

Kuhanje svinjskega paprikaša

V okviru osmega občinskega praznika občine Črenšovci so v Športno - rekreacijskem centru na Jamah na Gornji Bistrici pripravili kuhanje v kotlih in sicer so kuharji kuhali »bistriški lunec«. Organizacijo kulinarične prireditve je prevzelo gasilsko društvo Gornja Bistrica in vaški odbor Gornja Bistrica. Namen kuhanja je bil, da se vse vasi občine Črenšovci preizkusijo v kuhanju bistriškega lonca, oziroma so kuharji tokrat kuhali na odprtem ognju svinjski paprikaš.

Svoje kuharsko znanje in veščine v kuhanju je pokazalo veliko število ekip. Organizator je za kuharje pripravil določene sestavine za svinjski paprikaš, od svinjskega mesa, čebulo, česen, papriko in ostale začimbe, a vsaka ekipa je lahko še h kuhanju dodala svojo skrivnost, da je bil potem svinjski paprikaš bolj okusen in sočen. Šlo je tudi za ene vrste občinsko kuhinjo na prostem, kjer so kuharji amaterji prikazali svoje znanje v kuhanju. V kuhanju bistriškega paprikaša so kolo časa zavrteli za nekaj desetletij nazaj, ko so bistriške babice svinjski paprikaš kuhale v črnih kmečkih kuhinjah na odprtem ognju za razna kmečka opravila, kot je bila košnja trave, žetev na polju, mlatitev po domačijah ter ob raznih drugih dogodkih. Ob koncu so vse ekipe skuhale okoli 100 litrov svinjskega paprikaša, kateri je bil brezplačno postrežen med obiskovalci, ki so pohvalili kuharje in skuhano jed.

Nad kuharji je ves čas bdel kuharski mojster Zvonko Gjergjek, ki je pred začetkom dveurnega kujanja za vse kuharske ekipe pripravil začimbe…, ki nam je zaupal, da je bil nad kuharji, ki so se lotili kuhanja svinjskega paprikaša nadvse presenečen, kako dober je bil v bistriškem loncu in v isti sapi dejal, da je šlo predvsem za ohranjanje kmečke jedi, kajti nekoč so to jed kuhale bistriške babice. Kuharski mojster paprikaša ni ocenjeval, saj ekipe niso tekmovale, ampak so jed skuhali za obiskovalce.

Jože Žerdin


Več v Družabno