Na območnem srečanju je nastopilo sedem glasbenih skupin

Dere sen jaz mali bija v Gornji Radgoni

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. maj 2017 ob 11:30
Območno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž

Območno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž

V sklopu Tedna ljubiteljske kulture, je Javni sklad kulturnih dejavnosti, območna izpostava Gornja Radgona, ob pomoči radgonske občine in Doma starejših občanov, pripravil Območno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Srečanje pod nazivom, Dere sen jaz mali bija, ki je potekalo v avli Domu starejših občanov v Gornji Radgoni, je pritegnilo sedem kulturnih in glasbenih skupin iz občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici: KUD Bubla Radenci – Ljudski pevci Večernica; Ljudske pevke DU Negova – Spodnji Ivanjci; Tamburaško društvo Apače; KUD Ljudske pevke Sv. Jurij ob Ščavnici; Društvo ljudskih pevk Apače; KD Pevska skupina Vrelec Radenci, in Tamburaška skupina KD Peter Dajnko Črešnjevci. Ljudsko raste iz ljudstva za ljudstvo in sega v najstarejše čase. Tedaj, ko ljudstvo še ni poznalo niti pisave niti tiska, so nadarjeni posamezniki že ustvarjali slovstvena dela v verzih in prozi. Njihova imena so se sčasoma pozabila, njihova dela pa so se zaradi priljubljenosti med ljudstvom ohranila in razmnožila. Prehajala so iz roda v rod, od kraja do kraja, in prav na tovrstnih revijah pevci in godci ohranjajo delček ljudskega izročila.

Pred prepolno avlo radgonskega DSO, poleg stanovalcev in zaposlenih v domu, so bili zraven tudi drugi obiskovalci, je skupine, ki so se predstavile s po dvema pesmima, strokovno spremljal Franc Kene, ki bo izbral udeležence regijskega srečanja. Še pred začetkom nastopov, je prisotne pozdravil mag. Marjan Žula, direktor DSO, sicer pa tudi sam glasbenik, ki je pohvalil vse prostovoljce, ki se posvečajo ljubiteljski kulturi, saj kot je dejal "ni vse v visoki kulturi". Moderatorka programa, vodja radgonske izpostave JSKD, Simona Pirc Katalinič, tudi sama mentorica tamburašev, je kratko predstavila vse nastopajoče skupine, ob tem je skupaj s predsednico sveta JSKD Slavico Kovačič, vodjam skupin podeljevala priznanja in rože. Ob tem je Pirc Kataliničeva povedala: "Slovenija se s tednom ljubiteljske kulture pridružuje evropskim državam, ki se vsako leto poklonijo ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem ter opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljske kulture v sodobni družbi. Vseslovenski Teden ljubiteljske kulture zaznamujejo kulturni dogodki, ki se po vsej Sloveniji in v zamejstvu v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije in prek območnih izpostav JSKD pripravljajo skupaj s številnimi kulturnimi društvi in njihovimi zvezami, kulturnimi zavodi, lokalnimi skupnostmi itd. Tudi v naših štirih občinah in celotnem Pomurju v sklopu Tedna ljubiteljske kulture, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja potekajo številni dogodki".

V DSO Gornja Radgona se je prva predstavila sekcija Ljudskih pevcev Večernica (KUD Bubla Radenci), ki v občasno spremenjeni sestavi deluje več kot 15 let. Pevke in pevci se dobivajo tedensko, zbirajo in pojejo najstarejše ljudske pesmi. Redno se udeležujejo srečanja ljudskih pevcev in godcev, sodelujejo na različnih prireditvah v Radencih in okolici, pojejo tudi po domovih starejših. Izdali in predstavili pa so tudi že dve zgoščenki, z naslovoma Sem slovenska deklica in Pojemo vam z ljubeznijo. Pevci se večino učijo pesmi sami, občasno jim pomaga Vlado Maguša. Tokrat so zapeli pesmici: Dekle je na pragu stalo in Na gori je moj dom. Ljudske pevke DU Negova – Spodnji Ivanjci pojejo že 13 let, v tem času, so posnele dve zgoščenki in en videospot. Redno se udeležujejo revij odraslih pevskih zborov, srečanj ljudskih pevcev in godcev, ter srečanj pevskih zborov društev upokojencev. Sodelujejo na večini prireditvah v domačem kraju. Vsako leto pripravijo samostojni koncert z gosti. Druži jih veselje in ljubezen do petja in glasbe. Zapele so: Ena ptička priletela in Lani sem možila se. Njihov vodja je Vlado Maguša.

Tamburaško društvo Apače šteje 8 članov in deluje od leta 2007. Pod budnim očesom in tenkočutnim ušesom Jana Juršnika poustvarjajo slovenske ljudske pesmi, slovenske popularne ter narodno-zabavne napeve, kakor tudi dalmatinske klapske pesmi. Vestno se udeležujejo območnih in regijskih revij, kjer svoje delo predstavijo širši javnosti. Vsako leto pa se udeležijo tudi srečanja ljudskih pevcev in godcev ljudskih viž, ker se zavedajo pomena ohranjanja slovenske ljudske pesmi. Zaigrali so: Po morju jaz veslam in Na klinu visi kiklica. KUD Ljudskih pevk Sv. Jurij ob Ščavnici deluje že 36. leto. Večino njihovega delovanja je v skupini 12 istih članic. Tako so vsa leta postajale mame in babice, skupaj preživljale lepe in zanimive trenutke, hudomušne dogodivščine ali se tolažile, če je katera izmed njih doživela kaj slabega. Še posebej jih veseli, če s svojo pesmijo prinašajo zadovoljstvo, smeh in veselje nam poslušalcem. V obdobju njihovega delovanja so posnele kaseto Eno si zapojmo ter dve zgoščenki - Božično uspavanko in Gda sen moli bija. Pravijo, da bodo na ta način pustile vsaj drobceno sled za njimi, še posebej pa prispevale k ohranitvi preproste ljudske pesmi in prleškega jezika. Letno pripravijo vsaj eno samostojno prireditev, sodelujejo pa na mnogih prireditvah, proslavah, srečanjih v njihovi občini ter drugod po Sloveniji. Tokrat so zapele pesmici: Jas bi lüšten bija in Adamova.  Njihova vodja od samega začetka je Marija Simonič.

Društvo ljudskih pevk Apače deluje 18. leto. Nastopajo na raznih prireditvah v občini in izven nje. Redno se udeležujejo srečanj ljudskih pevcev in godcev, lani so bile izbrane na regijsko srečanje. Vsako leto pripravijo samostojni koncert z gosti. Skupina je že izdala samostojno kaseto in zgoščenko. Pravijo, da jih druži prijateljstvo in veselje do petja lepe slovenske ljudske pesmi. Vodi jih Vili Jaušovec, tokrat pa so zapele pesmi: Travniki so že zeleni in Po polju že rožce vetejo. KD Pevska skupina Vrelec Radenci deluje 18 let. Pevce druži veselje do slovenske ljudske pesmi, prijateljstvo, zvestoba in odgovornost. Za vaje in nastope letno namenijo 160 ur svojega prostega časa. V minulih letih so opravili okrog 190 nastopov na kulturnih prireditvah v domači občini in izven nje. Za spomin na minula leta prepevanja je skupina izdala zgoščenko z naslovom Kje so tiste stezice. Zapeli so prsmi: Kje so moje rožice in Eno drevce. Skupino vodi Betka Leopold. Kot zadnja je nastopila Tamburaška skupina »KD Peter Dajnko« Črešnjevci, ki se s svojim delovanjem trudi ohranjati ljudsko izročilo svojih prednikov, hkrati pa se želijo z izvajanjem novejše glasbe približati širšemu krogu poslušalcev. V skupini igrajo na tamburice Farkaševega sistema, sestavlja pa jo 13 članov. Že nekaj let se uspešno predstavljajo širom Slovenije v okviru Srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Prav tako se udeležujejo regijskih srečanj tamburaških skupin Slovenije. Za svoje delo so prejeli številna priznanja in zahvale, posebej pa velja izpostaviti Zlati grb občine Gornja Radgona, ki ga občina podeljuje za večletne uspehe in dosežke. Priznanje so prejeli leta 2010, ko so praznovali 100. obletnico delovanja skupine. Junija 2013 so izdali zgoščenko Tamburaške melodije na katero so zelo ponosni. Tamburaši si bodo tudi v prihodnje prizadevali za oživljanje in razvoj predvsem ljudske glasbe. Glede na to, da skupino uspešno pomlajujejo, se za njihovo prihodnost in uspeh ni potrebno bati. Tokrat so zaigrali: Veselo plesalko ter Sotiš. Skupino sicer vodi Danilo Banfi.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje