Nacionalni teden prostovoljstva smo obeležili tudi v Ljutomeru

V Ljutomeru so tako z namenom zagotavljanja še bolj kvalitetnega prostovoljskega dela pripravili medsebojno spoznavanje

Prlekija-on.net, petek, 19. maj 2017 ob 07:55
Nacionalni teden prostovoljstva v Ljutomeru

Nacionalni teden prostovoljstva v Ljutomeru

V Večgeneracijskem centru Pomurja - enota Ljutomer smo včeraj pripravili usposabljanje, srečanje prostovoljcev in prostovoljk, ki pomagajo izvajati različne aktivnosti ter druženje z njimi. Namen Nacionalnega tedna prostovoljstva je namreč ravno praznovanje prostovoljstva, druženje prostovoljcev, povezovanje med sodelujočimi organizacijami in predstavitev prostovoljstva ter prostovoljskih organizacij. Letošnji Nacionalni teden prostovoljstva ima moto: »Prostovoljstvo kot prostor vključevanja«, katerega letos izpostavljajo zato, ker tudi v bogati družbi, kot je slovenska, nekateri ljudje ostajajo na robu, izključeni iz sistemov, ki zagotavljajo varnost in kakovostno preživetje.

Ker so prostovoljci ljudje, ki se na podlagi vrednot in človečnosti odzovejo na potrebe v družbi, so upanje, da imamo kot družba in človeštvo potencial za bolj pravičen razvoj sveta. Brez prostovoljcev bi bilo življenje bistveno osiromašeno. Življenje ljudi, ki se spopadajo z velikimi stiskami, pa bi bilo še težje. Prostovoljstvo predstavlja prostor vključevanja vseh, ki želijo pomagati, ne glede na katero koli osebno okoliščino. Vsak izmed nas lahko naredi nekaj dobrega za soljudi, za živali, za naravo, za svojo skupnost. Za prostovoljstvo potrebujemo le občutek za prepoznavanje potreb okolju in malce proaktivnosti, da se vključimo.

V Ljutomeru smo tako z namenom zagotavljanja še bolj kvalitetnega prostovoljskega dela pripravili medsebojno spoznavanje, se seznanili s tem kaj prostovoljstvo je in kako bogati posameznika ter družbo, se seznanili z Zakonom o prostovoljstvu, Etičnim kodeksom organiziranega prostovoljstva ter Kodeksom etičnih načel v socialnem varstvu, med seboj smo si izmenjali izkušnje, mnenja, podali ideje za nove projekte oz. aktivnosti, pogovorili pa smo se tudi o željah in pričakovanjih. Zatem je sledilo sproščeno, zabavno in veselo druženje na terasi.

Vabljeni pa tudi sicer, da se udeležite vsebinsko raznolikih in brezplačnih aktivnosti in/ali se pridružite v času uradnih ur na Ormoški cesti 22, v Ljutomeru. V prihajajočih se dneh pripravljamo za vas:
  • V petek 19. maja (od 16:00 ure) »Druženje z večgeneracijskim ustvarjanjem«
  • V torek 23. maja (od 16:30 ure) skupaj s Carmen Levovnik delavnico »Čustva-naša poguba ali naša moč?«
  • V četrtek 25. maja (od 8:00 ure) usposabljanje z IT Europe Direct MS, Zavodom Pip »Kako pripraviti dober projektni predlog?« in
  • V ponedeljek 29. maja (od 18:00 ure) »Spomladanske gobe«
Veseli bodo tudi novih idej in pobud.

Projekt podpira Evropski socialni sklad, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter lokalne skupnosti. Izvajamo ga v sodelovanju s Slovensko filantropijo, Hišo sadeži družbe Murska Sobota, Zavodom Vitica in Mozaikom.

Fotografije in tekst: Petra Cvetko


Več v Kultura in izobraževanje