Po prekmurski ravnici se je vila kolona starodobnikov

Na vožnji je pedale poganjalo 241 udeležencev

Prlekija-on.net, torek, 23. maj 2017 ob 19:19
15. mednarodni rally ljubiteljev starodobnih koles

15. mednarodni rally ljubiteljev starodobnih koles

Že 15 let ljubitelji starih koles združeni v Društvu ljubiteljev starih koles Dimek Beltinci, razveseljujejo s tem, da svoje konjičke na nožni pogon postavijo na ogled in jih preizkusijo v vožnji. Letošnji 15. mednarodni rally ljubiteljev starodobnih koles in starodobnih koles z motorji je bil v soboto, 20. maja v Beltincih. Tokrat so moči za organizacijo združili Društvo starodobnikov ljubiteljev starih koles Dimek Beltinci, ki letos obeležuje 15 let delovanja, ki so jim kot soorganizatorji na pomoč priskočili Zavod za turizem in kulturo Beltinci in občina Beltinci.

Na tem mednarodnem dogodku in srečanju se je zbralo 241 udeležencev – kolesarjev, ljubiteljev starih koles iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, ki vsak na svoj način ohranja in neguje tehnično dediščino starih koles. Tako je pedale poganjalo 241 udeležencev, ki so se za ta dogodek tudi pražnje in svečano oblekli ter primerno uredili svoja kolesa. Vsak udeleženec rallyja je imel kolo staro več kot 50 let. Tako so se lastniki starodobnih koles pokazali v vsej svoji lepoti. Vsi skupaj so se najprej zbrali na grajskem dvorišču v parku pri gradu v Beltincih, kjer sta jih pozdravila predsednik Društva Dimek Beltinci Avgust Farkaš, ki je nosil vse niti, da je letošnji 15. mednarodni rally uspel in župan občine Beltinci Milan Kerman.

Pred začetkom vožnje s starodobnimi kolesi je Društvo gojiteljev malih pasemskih živali za mir v družini in spoštovanje na svetu med ljudmi v zrak spustilo okoli 60 golobov pismonošev. Na 15. mednarodnem rallyiju je bilo prijetno druženje vseh udeležencev iz vseh štirih držav, kajti na pot po prekmurski ravnici so se s starodobnimi kolesi podali kolesarji iz društev iz klubov iz domala celotne Slovenije, iz Gorenjske, Dolenjske, Notranjske in Štajerske, Podravja in Prlekije. Med domačimi kolesarji so bili Varaški šujstri iz Turnišča, Polanski Pücki iz Velike Polane in drugi, ki ohranjajo tehnično kulturno dediščino.

Začetek 15. mednarodnega rallyja je bil točno ob 10.05 uri izpred gajskega dvorišča v Beltincih, ko se je potem kača starodobnikov vila skozi Beltince, Gančane do Športno rekreacijskega centra v Lipovcih, kjer je bil krajši postanek in odigrana mednarodna nogometna tekma. Ekipa Hrvaške in Madžarske je zaigrala proti slovenskim kolesarjem. Nato so kolesarji pot nadaljevali skozi Bratonce, Dokležovje do Otoka ljubezni ob reki Muri v Ižakovcih, kjer je bil ogled broda, plavajočega mlina na reki Muri, muzeja büjraštva in tkalstva. Po 20 kilometrov vožnje se je kolona starodobnikov ob koncu 15. mednarodnega rallyja zbrala pod šotorom pri gradu v Beltincih, kjer so jim organizatorji pripravili kulturni program in udeležencem podelili priznanja in medalje. Ves čas vožnje je bilo poskrbljeno za varnost vseh udeležencev s stani gasilcev in Društva Potač iz Gančan, kajti vsak udeleženec rallyja je moral med vožnjo obvezno upoštevani in se ravnati po cestno- prometnih predpisih in za varnost na cesti je moral vsak udeleženec poskrbeti sam zase.

Jože Žerdin


Več v Družabno