Mladi Poljaki šest dni po Pomurju in Sloveniji

Vsestranski program ERASMUS+ Osnovne šole Cankova

Filip Matko Ficko, četrtek, 1. junij 2017 ob 09:59
Pri »Mostu miru« na meji s sosednjo Avstrijo v Gerlincih

Pri »Mostu miru« na meji s sosednjo Avstrijo v Gerlincih

Občina Cankova in Občina Laczna iz Poljske sta podpisali listino o sodelovanju ter v to vključili tudi programe sodelovanja mladih iz krajev, ki imata oba skoraj enako število prebivalcev - 2000. Tako v mednarodnem programu sodelovanja osnovnih šol ERASMUS+ izvajajo v tem šolskem letu na Osnovni šoli Cankova, kjer je ravnateljica Jolanda Maruško, mobilnost svojih učenk in učencev pod delovnim naslovom »S kreativnostjo do novih znanj« (Using creative ways to gain new knowlege - Wykorzystanie kreatywnych sposobow do zdobycia nowej wiedzy).

Zatorej je v dneh od 27. maja do 1. junija pri šolarkah in šolarjih ter njihovih učiteljih na Cankovi bilo na obisku ducat šolark in šolarjev s štirimi učiteljicami - spremljevalkami iz Poljske: Zespol Szkol iz mesta Laczna oziroma istoimenske občine s katero je Občina Cankova pobratena. V pripravi in izvajanju programa je ves čas sodeloval učitelj Vid Ismajlovič, ki nam je tudi posredoval podatke ter fotografije o vsestransko uspešnih dnevih, ko je ducat mladih s Poljske ves čas spremljalo tudi ducat šolarjev s Cankove, jezik sporazumevanja pa je bila angleščina.

Že prvi dan svojega obiska na Cankovi, 27. maja, so mladi s Poljske bili aktivno vključeni v program občinske prireditve, ki je potekala v čast občinskega praznika Občine Cankova. Dan pozneje pa so se na posebni slovesnosti srečali še s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem, ki se je udeležil prireditve na »Mostu miru« s sosednjo Avstrijo v Gerlincih, prav tako v Občini Cankova, kjer je nastopil tudi Jani Rijavec. Nedeljsko dopoldne pa so »zapolnili« s spustom po reki Muri, obiskali pa so ob tem Babičev mlin v Veržeju ter Otok ljubezni v Ižakovcih.

Ponedeljkov dopoldan je bil za vse posebej delaven: obiskali so podjetje Niros v Cankovi, v prostorih Osnovne šole Cankova pa so izvedli številne ustvarjalne delavnice. Ob tem je treba naglasiti, da so se na šoli potrudili vsi, da bi gostom s Poljske zagotovili skoraj vse: od hišnika do ravnateljice. Popoldne je sledil ogled Radenec ter kopanje v tamkajšnjih termah Zdravilišča Radenci, sicer pa so mladi Poljaki vse dni bivali v Dijaškem domu (Youth Hostel) Radenci. Ob tem pa so izrazili izredno zadovoljstvo nad sladoledom radenske slaščičarne »Tropicano« Džema Hamitija. Zvečer so opazovali zvezde na nočnem nebu.

V torek so se odpravili na ogled slovenske prestolnice Ljubljane. Z vzpenjačo so se povzpeli na Ljubljanski grad, kjer jim je bila v obliki iger predstavljena zgodovina Ljubljane, temu pa je sledil še ogled znamenitosti slovenskega glavnega mesta. Na povratku v Radence so se ustavili še v Šempetru v Savinjski dolini, kjer so si ogledali znamenito jamo Pekel.

Zavod za zdravstveno varstvo iz Murske Sobote jim je v sredo na šoli v Cankovi predstavil nudenje prve pomoči ter oživljanje, dvanajsterica mladih Poljakinj in Poljakov pa je konkurirala osmošolkam in osmošolcem OŠ Cankova pri tekmovanju za ključ šole, ki so ga ta dan predajali mlajši generaciji devetošolke in devetošolci OŠ Cankova. Sledil je še ogled znamenite Vulkanije pri Gradu na Goričkem.

Tudi četrtek je bil zanimiv: organiziran je bil »Lov na zaklad (QR - CODE)« s pomočjo mobilnih telefonov, še bolj zanimive pa so bile kulinarične delavnice. Mladi so sami pekli ajdove palačinke ter jabolčni in skutin zavitek. Zvečer je v Dijaškem domu Radenci bil na programu še »pižama party«.

Zadnji dan obiska, pred odhodom, je bila izvedena še jezikovna delavnica ter sklenjen dogovor, da se na šestdnevni obisk letošnjo jesen, meseca septembra, v kraj Laczna na Poljskem podajo učenke in učenci Osnovne šole Cankova s svojimi spremljevalci.

Foto: Vid Ismajlovič


Več v Kultura in izobraževanje