Vrtec v naravi v Veržeju – nova priložnost za učenje

Sodelovali z mlinarjem, gusarjem, pravljičarko, lončarko in folklorniki

Prlekija-on.net, ponedeljek, 5. junij 2017 ob 21:151
Vrtec v naravi v Veržeju

Vrtec v naravi v Veržeju

Vrtec v naravi v domačem okolju, ki daje vsem otrokom novo priložnost za učenje in spoznavanje naravnega okolja. Zakaj bi se odpravljali v širno Slovenijo, ko pa imamo v domači Prlekiji toliko naravnih znamenitosti in lepot, ki jih naši otroci še morda niso spoznali. Celosten vidik izbrane vsebine udeleženci Vrtca v naravi doživljajo na neposreden način v naravi z izkustvenim učenjem, opazovanjem, doživljanjem in raziskovanjem. Vrtec v naravi je namenjen otrokom treh starejših skupin iz vrtca Ljutomer.

Letošnja tema se navezuje na pravljična bitja, ki so otrokom zelo blizu. Strokovnjaki vsi po vrsti zagovarjajo, da pravljice že stoletja vzgajajo otroke in jim pomagajo odrasti, se spopadati z najstrašnejšimi strahovi, ki jih ravno preko domišljijskega sveta pravljic lahko predelajo in se tako počasi soočajo z resničnim svetom. Zato se bomo veliko pogovarjali o gozdnih murskih vilah, gusarjih.

Že Einstein je v svojem slavnem citatu uvidel preprosto resnico. Da bogata domišljija zagotavlja veliko gradiva in možnosti za reševanje vseh nalog in težav. In da je odveč strah, da bi lahko otroku domišljija škodila, če bo začel verjeti v pravljične čarovnije. Prej obratno. Če otroka prezgodaj silimo gledati življenje skozi oči odraslega, bo kasneje kot najstnik in odrasel iskal čudežnost v raznih sanjarjenjih in si prizadeval najti čudež oziroma čudežno bitje, ki bi mu prineslo srečo.

Čarobnost pravljic smo čutili ves čas bivanja v Marijanišču in okolici. V ponedeljek, 5. 6. 20167 smo se tri starejše skupine najprej  odpravile z avtobusom v Veržej. Tam smo si poiskali svoje ležišče in se odpravili na izlet po Veržeju do znamenite reke Mure. Babičev mlin na Muri v Veržeju je edini panonski plavajoči mlin v Prlekiji danes. Je krajevna, etnografska, zgodovinska in turistična značilnost Prlekije in s tem tudi Pomurja. Gre torej za edinstven spomenik slovenske kulturne dediščine neprecenljive vrednosti, v katerem smo z otroci uživali in izvedeli veliko novega. Vemo sedaj kam bomo hodili po domačo moko. Tam smo srečali banovskega gusarja Edija, kateremu smo pomagali poiskati skriti zaklad. Otroci so mu cel čas sledili in komaj čakali, da rešijo in poiščejo novo nalogo, ki so jo srečevali v gozdu. Ob tem so se seznanili z bontonom obnašanjem v gozdu, nam predstavil svojo vsakdanjo opremo in zaupal dogodivščino, ki se mu je pripetila, da je ostal v termah Banovci. Skupaj z njim smo se naučili brati zemljevid, se seznanili z ugankami, bili pozorni na rastline in živali, ki živijo ob reki Muri. Otroci so neizmerno uživali in bili zadovoljni, ob najdenem zakladu ter pravičnem deljenju dobrot. Vse skupaj pa je povabil, da ga obiščejo v termah Banovcih, kjer gusarskih norčij ne zmanjka. Okrepčali smo se z okusnim kosilom in si spočili ob poslušanju avtorskih pravljic pravljičarke, knjižničarke in mladinske pisateljice g. Jasne Branke Štaman. Prisluhnili smo pravljici O začarani jelši, ki govori o murskih vilah. Nato smo se spočiti odpravili v center Duo, kjer smo imeli lončarsko delavnico. Sprejela nas je lončarka Urška Ambrož, ki sta nam predstavila lončarsko obrt in si ogledali muzej starih predmetov. Preizkušali smo se v oblikovanju gline na vretenu, kjer smo postajali pravi umetniki in bili zelo ponosni na naše izdelke. Po večerji, ki smo jo zasluženo in z velikim apetitom vsi pojedli je sledil vrhunec večera. Obiskala nas je folklorna skupina Leščeček iz Veržeja in  nam pripravila kulturno zabavni večer.  Ob njihovem gledanju plesov so nas zasrbele pete ter se tudi mi zavrteli ob novih naučenih korakih ljudskega plesa Mlinček. Nato pa večer zaključili ob domači veselici harmonikaša, kot se za folklornike tudi spodobi. Kazalec na uri pa je hitel prehitro, tako smo priplesali do trenutka, ko se je bilo potrebno urediti za spat. Nekateri pa so še potiho malo pokramljali s sosedom in opazovali strop, ki je bil zares pravljično obarvan. Kaj vse bomo nocoj sanjali pa vam zaupamo jutri, zato nas naprej spremljajte.

Koordinatorka vrtca v naravi: vzg. Antonija Podnar


Več v Najmlajši

Utrinki otroških prigod s festivala RePannonia

Na festivalu RePannonia ustvarjali tudi otroci

ponedeljek, 8. julij 2024 ob 18:10
Kulinarični spominek vrtca Mala Nedelja

Kulinarični spominek vrtca Mala Nedelja

četrtek, 13. junij 2024 ob 09:31