Kot kažejo prve analize, Globetka ni bila onesnažena

Predstavniki VGP-ja Drava Ptuj so na potoku pustili pregrade, še nekaj časa bodo spremljali razmere, predvsem pa bodo počakali na natančnejše rezultate analiz, ki bi naj bile na voljo v ponedeljek

Prlekija-on.net, petek, 9. junij 2017 ob 21:59
Opravljanje analiz na Globetki

Opravljanje analiz na Globetki

Po četrtkovem požaru v skladišču podjetja Eko Plastkom, kjer so zagorele odpadne sveče, plastika in parafin, je bila bojazen, da bi prišlo tudi do onesnaženja Ščavnice oz. Globetke, ki teče deset metrov od hale, kjer je zagorelo.

Preberite tudi:
V industrijski coni izbruhnil velik požar
Požar gasilo okoli 300 gasilcev
Na prizorišču požara veliko razdejanje
Nad požar še s helikopterjem
Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je namreč v okviru petkove seje državnega zbora med drugim povedala, da naj bi bila po njenih informacijah s penami in parafini potok onesnažen. A je Mirjana Feselj iz Vodno-gospodarskega podjetja (VGP) Drava Ptuj za STA povedala, da je po dosedanjih informacijah prišlo le do izteka požarnih vod in pen, nekaj malega tudi parafina, a bodo to hitro odstranili iz potoka.

Ministrica za okolje in prostor je v stalni komunikaciji s predsednikom Vlade RS dr. Mirom Cerarjem, poveljnikom Civilne zaščite Srečkom Šestanom in županjo Občine Ljutomer mag. Olgo Karba. Ministrica je tudi obiskala območje in si ogledala delovanje služb na terenu.

Prve analize so nato pokazale, da so v Globetko stekle samo požarne vode, po prvih ugotovitvah pa nesreča v potoku ni povzročila okoljske škode, je povedala Fesljeva. Delavci VGP-ja so pene na površini pobrali in odvzeli vzorce vode na lokaciji ob požaru in nad njo, tako da bodo lahko naredili ustrezno primerjavo, je še pojasnila Fesljeva. Ob tem tudi niso opazili poginulih rib.

Predstavniki VGP-ja Drava Ptuj so na potoku pustili pregrade, še nekaj časa bodo spremljali razmere, predvsem pa bodo počakali na natančnejše rezultate analiz, ki bi naj bile na voljo v ponedeljek. Penila, ki jih uporabljajo gasilci, so sicer do okolja prijazna in biološko razgradljiva.

Opozorilo za prebivalce mesta Ljutomer in okoliških vasi ostaja
Vodja ljutomerske civilne zaščite Branko Novak je že dopoldan povedal, da gre po laični oceni najverjetneje za gasilsko peno, vendar morajo vse skupaj proučiti strokovnjaki vodnega gospodarstva. Ob tem je pojasnil, da je gorel parafin in plastika sveč, zato so regijski štab civilne zaščite zaprosili, da pozove pristojne k meritvam zraka, saj je oblak dima zaneslo tudi nad mesto. Ker se je dim razširil po celotnem mestu, je Novak že v četrtek zvečer prebivalce pozval, naj ne odpirajo oken in naj se zadržujejo v zaprtih prostorih, opozorilo še posebej velja za otroke, starejše in obolele.

Na Glavnem trgu merilna postaja za presojo stanja zraka
Vodja pomurske civilne zaščite Martin Smodiš je povedal, da so aktivirali pristojne za monitoring zraka, medtem pa so ljudi pozvali, da se po nepotrebnem ne zadržujejo zunaj in da pred uporabo operejo povrtnine. Terensko koordinacijo je prevzel poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, na teren so poslali tudi enote za spremljanje stanja zraka in vode. ARSO je preko Centra za obveščanje prejel poziv za napotitev mobilne enote za kakovost zraka v Ljutomer. Na Glavnem trgu je tako merilna postaja za presojo stanja zraka.

Tudi letno kopališče, ki se je danes odprlo, sedaj ostaja zaprto predvidoma do ponedeljka, dokler Inštitut za varovanje zdravja na podlagi izsledkov ne odobri nadaljnega obratovanja.


Več v Črna kronika