Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan obiskal beltinske čebelarje

Čebelarji so predstavili vizijo prihodnjega čebelarstva v luči svetovnega dneva čebelarstva

Prlekija-on.net, ponedeljek, 12. junij 2017 ob 09:25
Dejan Židan pri beltinskih čebelarjih

Dejan Židan pri beltinskih čebelarjih

Čebelarsko društvo Beltinci po dejavnosti sodi v sam vrh čebelarstva v Pomurju, kajti čebelarji vsako leto pridelajo vrhunski med. Sicer pa so čebelarji za pridelavo medu, vzgojo čebel in ostalih čebeljih pridelkov odvisni od vremena, ki jim zadnja leta »kroji« pridelovanje medu. Letošnja pozeba jim je vnovič zdesetkala, oziroma »obrala« akacijo, ki je glavni pridelek medu, a kljub temu so čebelarji optimistični in se ne dajo, vztrajajo in imajo radi svoje čebele.

Beltinski čebelarji se skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije in Javno svetovalno službo pri KGZ Murska Sobota pripravljajo na praznovanje svetovnega dneva čebel, pri čemer jih podpira tudi slovenska vlada, predvsem pa minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, ki je v petek, 9. junija v okviru svojega delovnega obiska, obiskal beltinske čebelarji, jim predstavil delovni načrt ob svetovnem dnevu čebel, promocijo slovenskega čebelarstva pa je predstavil papežu Frančišku, v evropskem parlamentu v Bruslju, za slovenski med pa se zanimajo tudi Kitajci je naglasil ob obisku na Melincih minister za kmetijstvo.

Na srečanje s kmetijskim ministrom so prišli člani Čebelarskega društva Beltinci in iz sosednjih Čebelarskih društev in podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj. Delo, vizije, med, čebelje pridelke in načrte društva je ministru predstavil predsednik Čebelarskega društva Beltinci Štefan Šemen, ki se med drugim ukvarja s čebelarstvom in apiturizmom in ima apiturizem v prijetnem naravnem okolju na Melincih. V čebelnjaku, namenjenemu vdihovanju arom voska, medu in propolisa, je 40 prirejenih panjev za uživanje aerosola iz panjev z dvema ležiščema in dvema udobnima sedežema. Prijeten prostor je prepojen z aerosolom, ki skozi okrogle odprtine v ta namen posebej prirejenih postelj prihaja iz panjev in zato ni potrebna uporaba inhalatorjev z masko, ki na uporabnike delujejo neprijetno in moteče. Intenzivnost aerosola je z odpiranjem ali zapiranjem okroglih odprtin mogoče samodejno uravnavati. Po želji obstaja tudi možnost uživanja svežega cvetnega prahu direktno iz panja.

V zgornji etaži je prostor za počitek ter hkrati uživanje aerosola za več oseb, v spodnjem delu čebelnjaka pa za dve osebi naenkrat. Razgled z balkona nad čebelnjakom je na park in ribnik. Vse našteto je v sestavi šumenja čebel in pristnosti vonja iz panjev ter njihove okolice. Minister je pohvalil beltinske čebelarje, si ogledal čebelnjak na prostem in ostale prostore in čebelnjak z apiturizmom.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje