S prleškimi železničarji na ogledu železniške dediščine Madžarske

Zapeljali so se po najdaljši gozdni ozkotirni železniški progi na Madžarskem, po kateri še dandanes kot v starih časih na žago ali v tovarno dovažajo les

Prlekija-on.net, sreda, 14. junij 2017 ob 08:45
Prleški železničar na Madžarskem

Prleški železničar na Madžarskem

Društvo za ohranjanje dediščine Prleški železničar je v soboto, 3. junija, organiziralo vodeno strokovno ekskurzijo na Madžarskem. V kraju Lenti blizu meje so si udeleženci na železniški postaji gozdne ozkotirne železniške proge ogledali muzej lesne industrije in zgodovine železnice z razstavo, ki se imenuje "Zakladi Göcseja - gozd in les".

Po ogledu je sledila vožnja s turistično zanimivostjo-dizelskim vlakom, kateri vsak dan odpelje v 32 km oddaljen Kistolmacs, vmes opravi vožnjo do postaje Csomoder in se popoldan vrne v Lenti. Gre za najdaljšo gozdno ozkotirno železniško progo na Madžarskem, po kateri še dandanes kot v starih časih na žago ali v tovarno dovažajo les.

Celotno ekskurzijo je vodil strokovnjak na področju železničarstva moderne in stare dobe; obenem ljubitelj maketarstva in dediščine ter odličen fotograf železničarskega področja, Leo Roudi.

Da je bila udeležba številna, da je bilo veliko podmladka, da je bilo poskrbljeno za železniško južino, vožnjo kot nekoč, da so jih Puhovci v Ljutomeru počastili s prikazom njihove dediščine, … je razvidno iz spodnjih fotografij.

Foto: Štefan Hozyan


Več v Družabno