Polkovniku Popovu, ki je v Gornji Radgoni povzročil največ gorja, izplačali odškodnino

Polkovniku nekdanje Jugoslovanske ljudske armade (JLA) in oproščenemu vojnih zločinov v Sloveniji Berislavu Popovu so po zunajsodni poravnavi izplačali odškodnino

Prlekija-on.net, četrtek, 22. junij 2017 ob 19:2612
Popov na projekciji dokumentarca o osamosvojitveni vojni za Slovenijo

Popov na projekciji dokumentarca o osamosvojitveni vojni za Slovenijo

Nekdanji polkovnik Berislav Popov je že v začetku lanskega leta na državno pravobranilstvo vložil zahtevek za izplačilo 5.000 evrov odškodnine, in sicer zaradi kršitve pravic do sojenja brez nepotrebnega odlašanja v kazenskem postopku na Okrožnem sodišču v Murski Soboti. Kot poročajo Slovenske novice, je oškodovanec nato sprejel poravnalno ponudbo državnega pravobranilstva, zato je bila maja lani sklenjena zunajsodna poravnava, na podlagi katere mu je bilo izplačanih 2.880 evrov odškodnine in stroški odvetniškega zastopanja v višini 228 evrov, skupno torej 3.108 evrov. Zadeva Popov je tako v Sloveniji končana.

Hrvaška pa je medtem zanj razpisala mednarodno tiralico, saj je Popov bil namreč na Hrvaškem in v Srbiji pravnomočno obsojen, in sicer na Hrvaškem zaradi vojnih zločinov, v Srbiji pa zaradi vdaje med vojno na Hrvaškem, še pišejo Slovenske novice.

Kot je znano, je Popov v Sloveniji bil obsojen na petletni zapor zaradi vojnih zločinov in je veljal za edinega pripadnika JLA, obsojenega zaradi svojega ravnanja med 10-dnevno osamosvojitveno vojno. Višje sodišče je nato zadevo vrnilo v vnovično obravnavo na okrožno sodišče v Murski Soboti, tam pa so ga oktobra 2015 pravnomočno oprostili. Med drugimi sta takrat regijska odbora NSi Prekmurje in Prlekija izrazila zaskrbljenost in ogorčenost nad oprostitvijo visokih častnikov agresorske JLA, kjer so zatrdili, da "za nobeno ceno ne bomo dopustili, da bodo slovenski davkoplačevalci agresorskim poveljnikom plačevali celo denarno odškodnino", kar se je torej sedaj zgodilo.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Črna kronika