Tribute to Abba – nepozabno, čudovito

Kakšnih 150 mladih navdušilo na prireditvi »Večer v mestu«

Prlekija-on.net, petek, 23. junij 2017 ob 09:35
Tribute to Abba

Tribute to Abba

Potem, ko jim je v začetku junija ponagajalo neurje z močnim dežjem, so učenci in zaposleni na Glasbeni šoli Gornja Radgona tik pred iztekom šolskega leta in pred dnevom državnosti, le uprizorili svojo čudovito baletno - glasbeno predstavo "Večer v mestu". Tokrat so organizatorji imeli več sreče in skoraj 150 nastopajočih je navdušilo okoli 800 obiskovalcev, ki so napolnili  "naravno" prizorišče na dvorišču in parkirišču Kompas shopa, na Kerenčičevi ulici v Gornji Radgoni. Le redko se zgodi, da se na kakšni glasbeni prireditvi v mestu ob reki Muri, zbere takšno število ljubiteljev glasbe in sploh kulture, a to je samo nagrada za večmesečne priprave učencev in njihovih mentorjev, ki so imeli veliko odrekanj, toda uprizorili so nepozabno in čudovito prireditev, katero so poimenovali "Tribute to ABBA", s katero so navdušili na stotine ljubiteljev glasbe in baleta.

Letošnji "Večer v mestu" je torej bil v celoti posvečen legendarni švedski glasbeni pop skupini ABBA, ki je bila prvič omenjena že leta 1966, uradno ustanovljena pa pred petinštiridesetimi leti, torej 1972. Vse v zvezi z njimi pa so tokrat uprizorili mladi glasbeniki in baletnice ter njihovi učitelji in mentorji z GŠ GR. Celotno zgodbo je povezoval Andrej Tibaut, dirigiral Rok Vovk, vse pa je začel pianist Predrag Bjelajac. Seveda je v središču pozornosti bil skoraj 100-članski skupni orkester, ki si je kot prvo Abbino skladbo izbral Voulez-vous. Nato so po vrsti sledile: skladbe: Waterloo (1974); I do, I do, I do, I do (1975); Mamma Mia (1975); Fernando (1976); Dancing queen (1976); Take A Chance On Me (1977); I have a dream (1979); Chiquitita (1979); Super trouper (1980); The winner takes it all (1980) in za konec še Thank you for the music.

Gotovo med prisotnimi na prireditvi v Gornji Radgoni, ni bilo takšnih, ki ne bi dobro poznali skupino ABBA. Kot je povedal napovedovalec Andrej, se je zgodba Abbe začela na Švedskem pred več kot petimi desetletji. Björn Ulveus in Benny Anderson, ustanovna člana ABBE, sta se prvič srečala leta 1966. Sicer sta oba bila člana prepoznavnih švedskih glasbenih skupin. Nedolgo zatem sta skupaj ustvarila prvo skladbo in tako začrtala skupno kompozicijsko pot in čeprav sta nehala delovati v svojih skupinah, sta ohranila stike s Stigom Andersonom, lastnikom priznanega studia, ki je pozneje postal menedžer Abbe, prav tako pa je v prvih letih delovanja skupine prispeval kar nekaj besedil. Leto 1969 ni samo znano po tem, da je človek prvič stopil na Luno, ampak tudi po tem, da sta Björn in Benny srečala dve ženski Agnetho Fältskog in Anni-Frid Lyngstad, ki sta soustvarjali usodo tako skupine Abba kot tudi njuni življenji, saj sta ju, eden prej, drugi pozneje, tudi poročila. In zgodba dveh srečnih parov se začne… Morda ni vsem znano, da se je skupina v začetku imenovala Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid in že v prvem letu delovanja kot vokalni kvartet opozorila nase z uspešnico Ring Ring, s katero so dosegli tretje mesto na izboru za pesem Evrovizije. Že naslednje leto (1974) so s skladbo Waterloo in zmago na Evroviziji osvojili srca ljudi, se prebili na svetovno glasbeno sceno in domala dosegli slavo tako po Evropi kot tudi v ZDA, kjer v preteklosti ni bilo nobenih možnosti, da bi na glasbenih lestvicah bila popularna katera od evrovizijskih zmagovalk. Medtem so spremenili tudi ime v ABBA (akronim in palindrom), s katero označujejo začetnice imen in čeprav so imeli tudi nekaj težav pri tem, enako se je imenovalo švedsko podjetje, ki se je ukvarjalo s konzerviranjem rib, jim je uspelo tudi to.

V resnici je bil nastop ABBE na Evroviziji le zelo domišljena taktična poteza prej omenjenega Stiga Andersona, njihovega menedžerja, s katero je skupino predstavil evropskemu in svetovnemu občinstvu. Dejstvo je, da skupina ni uspela zaradi evrovizijske zmage same po sebi, saj po skladbi Waterloo skoraj leto dni kljub nekaj solidnim poskusom niso vzbudili posebnega zanimanja poslušalcev. Njihova zvezda se je začela strmo vzpenjati leta 1975, ko je bila zmaga na Evroviziji že bolj ali manj pozabljena, s skladbo S.O.S., tej pa je sledila Mamma Mia. S tema skladbama so dosegli pravo abbamanijo po celem svetu, celo v daljni Avstraliji. ABBA so se leta 1976 dokončno utrdili in uveljavili kot ena najbolj priljubljenih skupin na svetu. Različne kompilacije hitov so povsod po svetu doživljale uspehe, uspešnice kot sta Fernando in Dancing Queen pa so osvajala srca poslušalcev. Konec leta 76 je četrti album z uspešnicami kot so Money, Money, Money in Knowing Me, Knowing You, ponovno pomenil zadetek v polno. Sledi koncertna turneja po Evropi in Avstraliji, abbamanija se ponovi in kot da to ni dovolj uspešno leto kronajo s premiero filma o Abbi, vključno z novimi hiti kot so The Name Of The Game in Take A Chance On Me. Spomladi leta 1978 se je skupina s promocijsko kampanjo odpravila v ZDA z najbolj uspešnimi skladbami in ponovno požela uspeh. Temu je sledila izdaja »singlov« Summer Night City in Chiquitita ter šesti album z naslovom Voulez-vous, v katerem pa je posebno mesto zasedla I have a dream. Isto leto sta Björn in Agnetha napovedala ločitev, kar sicer ni ogrozilo njihovega delovanja, je pa močno vplivalo na njihov imidž glasbe dveh srečnih parov, skoraj družinskega podjetja. Prav takrat je nastala nova skladba, tudi uspešnica, ki je sledila v jeseni 1979 Gimme! Gimme! Gimme!. Istega leta je bila izdana kompilacija Abbinih skladb Vol. 2, ki je postala mednarodna uspešnica, ki so jo podkrepili s koncertiranjem po mestih.

V naslednjem letu 1980 so s turnejo po Japonski zaključili s koncertiranjem in se posvetili snemanju novega albuma, iz katerega sta gotovo najbolj prepoznavna Super Trouper in The winer takes it all. Ob prebiranju biografije članov ABBE nikakor ne moremo mimo njihovih osebnih dogodkov in dejstev, ki so močno vplivale na njihovo delovanje. Tako sta tudi v začetku 1981 Benny in Frida napovedala ločitev, kar je sicer pomenil dokončen udarec srečnega familiarnega glasbenega četverca, a vendar se sodelovanju niso mogli odpovedati. Ob koncu leta izide, po mnenju dobrih poznavalcev njihov največji hit One of us. Če pozorno prisluhnemo tudi besedilu, je le odlično uglasbljena življenjska zgodba (ne)srečnega četverca. In prišlo je leto 1982, ko je energija začela plahneti tudi pri ABBI. Björn in Benny sta se posvetila pisanju, Agnetha in Frida pa sta šli po samostojni glasbeni poti naprej. To leto so izdali dvojni album uspešnic z dvema novima skladbama z naslovom The first ten years (prvih deset let) in single The day before you came, ki bi naj postal svetovna uspešnica, a ni… Ob koncu leta so se odločili, da naredijo premor. Kot so takrat dejali, se vedno lahko ponovno vrnejo k skupnemu ustvarjanju. Vendar njihov začasni premor traja že več kot tri desetletja. Založniki pa niso počivali, saj so izdali številne albume, ki so presegali desetine milijonov izvodov... Gotovo se mnogi poznavalci strinjajo, da je glasba skupine ABBA tudi danes še močno živa, naj si bo to v muzikalih, filmih, zgodbah, muzejih, na radijskih postajah, koncertih ipd.

Kakorkoli že, celovečerni dogodek, namenjen sloviti švedski skupini, Tribute to Abba je navdušil, sami pa lahko le dodamo, da je to bil tudi poklon za obiskovalce iz Gornje Radgone in okolice ter iz širšega območja Pomurja in Slovenskih goric, ter tudi z druge strani reke Mure iz Avstrije. In v tem slogu se je vodstvu in učencem GŠ GR, med pozdravom vseh prisotnih, zahvalil tudi radgonski župan Stanislav Rojko.


Več v Kultura in izobraževanje