Že šestnajstič spominski pohod ob meji

Štiri veteranske organizacije skupaj ob reki Muri

Filip Matko Ficko, torek, 4. julij 2017 ob 13:35
Zbor na Maistrovem trgu v Gornji Radgoni

Zbor na Maistrovem trgu v Gornji Radgoni

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona, Policijsko veteransko društvo »Sever« za Pomurje – Pododbor Gornja Radgona, Območno združenje slovenskih častnikov Gornja Radgona in Združenje borcev za vrednote NOB Gornja Radgona so v ponedeljek, 3. julija, skupaj organizirali že 16. spominski pohod ob meji. Start je tokrat bil v Gornji Radgoni, cilj pohoda pa Radenci.

Udeleženci pohoda ter simpatizerji štirih veteranskih organizacij so se zbrali 3. julija ob 18. uri pri spominskem obeležju »Nikoli več« na Maistrovem trgu v Gornji Radgoni ter po pozdravnih nagovorih veterana vojne za Slovenijo 1991 Dušana Zagorca in predsednika Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona Nikolaja Brusa je sledila položitev venca k spomeniku »Nikoli več« in nato je pod vodstvom vodje pohoda Jožeta Vaupotiča iz Območnega združenja slovenskih častnikov Gornja Radgona petnajst minut pozneje krenilo na že 16. spominski pohod ob meji, iz Gornje Radgone ob reki Muri do Radenec, 155 pohodnic in pohodnikov.

Pri spominskem obeležju na vojno 1991 v Sloveniji v Radencih je bila zaključna slovesnost ob 20.15. Vse pohodnice in pohodnike, kot tudi praporščake številnih veteranskih združenj in drugih organizacij ter številne občanke in občane, je pozdravil župan Občine Radenci Janez Rihtarič, vse pa je pozdravil tudi v imenu organizatorjev pohoda Nikolaj Brus, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona. Njemu je general SV Ladislav Lipič kot predsednik ZVVS ob tej priložnosti izročil posebno priznanje. Slavnostni nagovor je imel Mirko Rauter, vodja Uprave za obrambo MORS (v času osamosvojitvene vojne 1991 je bil poveljujoči v Gornji Radgoni), nato pa je posebna delegacija položila venec k spominskemu obeležju vojne 1991 v Radencih. V kulturnem programu so sodelovale mažoretke iz Bakovec pri Murski Soboti, Kulturno društvo Pevska skupina Vrelec Radenci pod vodstvom Betke Leopold ter mlada pevka Jana Zamuda ob klavirski spremljavi Valterja Klemenčiča.

Pol ure kasneje pa je sledilo še družabno srečanje udeleženk in udeležencev pohoda ter njihovih simpatizerjev na terasi hotela Radin v Radencih, po okrepčilu z vojaškim fižolom (pasuljem).


Več v Kultura in izobraževanje