Preveč tolerantni do alkohola in cigaret

Pogovori v Bivalni enoti Zavoda Hrastovec Radencih

Filip Matko Ficko, sobota, 8. julij 2017 ob 10:28
Pogovori v Bivalni enoti Zavoda Hrastovec Radencih

Pogovori v Bivalni enoti Zavoda Hrastovec Radencih

Letošnji poletni dopoldnevi so nepričakovano izjemno topli in tudi v Bivalni enoti Zavoda Hrastovec v Radencih poskušajo ta čas koristno uporabiti v prijetni senci. Zatorej so že dva minula četrtkova dopoldneva namenili pogovorom o preveč tolerantnih odnosih posameznic in posameznikov do razvad, kot sta to uživanje alkoholnih pijač ter kajenje.

Kot usmerjevalec pogovorov o tej problematiki zasvojenosti pri nas je z varovankami in varovanci v Radencih, ki so se jim pridružili tudi nekateri iz podobne Bivalne enote v Gornji Radgoni, kot dolgoletni aktivist in prostovoljec Rdečega križa Slovenije sodeloval spodaj podpisani. S prikazom grafoskopskih folij je popestril dogajanje v dnevnem prostoru bivalne enote, udeleženke in udeleženci druženja pa so se »živahno« razgovorili o svojih izkušnjah na tem področju.

Skupaj so ugotovili, da je pravzaprav skoraj pri vsaki domačiji v severovzhodni Sloveniji zasajena vinska trta in je torej »skoraj normalno«, da pride do zlorabe alkohola, ki pa ima številne negativne učinke na posameznika. Saj je znano, da pravzaprav nobeno domače praznovanje (rojstvo otroka, rojstni dnevi, poroke, obletnice porok, pogreb pokojnih) ne mine brez alkohola in tako ima tudi v Pomurju (na obeh bregovih reke Mure) veliko ljudi težave zaradi preveč uživanja alkoholnih pijač, zasvojenost od alkohola pa se pojavlja pri vse mlajših ljudeh.

Nič bolj razveseljivi niso podatki o kajenju. Kadi vedno več mladih, žensk in tako je ob pogovorih v Bivalni enoti Radenci bilo toliko bolj razveseljivo, da so se nekateri posamezniki odločili v prihodnje zmanjšati število pokajenih cigaret v posameznem dnevu ali kajenje v bližnji prihodnosti celo opustiti. Ker so pa nekateri že poskušali tudi uživanje drog, bo eno prihodnjih srečanj namenjeno pogovoru tudi o tej razvadi, ki pa za seboj pušča skoraj najtežje posledice.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje