Obiskali Park vojaške zgodovine Pivka

Strokovna ekskurzija organizacije ZZB NOB Tišina

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 10. julij 2017 ob 16:24
Pred Parkom vojaške zgodovine Pivka

Pred Parkom vojaške zgodovine Pivka

Drugo soboto v sedmem mesecu, 8. julija, je Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Tišina pripravila za svoje članice in člane tradicionalno strokovno ekskurzijo, k udeležbi pa povabila tudi članice in člane iz sosednjih organizacij (Lendave, Murske Sobote in Radenec). V sodelovanju z Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija, ki ima sedež na Petanjcih, je bil tokrat predviden obisk Parka vojaške zgodovine v Pivki.

Gre pravzaprav za največji muzejski kompleks v naši državi, je pa tudi edini vojaški muzej v Evropi, kjer je moč videti vse od najstarejših lokov do izjemne zbirke tankov in drugih oklepnih vozil, še nemško vojaško lokomotivo iz 2. svetovne vojne (33-110), številna vojaška letala, pa še celo »žepno« podmornico (P-913 Zeta), ki so jo uporabljali diverzanti.

Pred izredno lepo renoviranimi stavbami nekdanje italijanske vojašnice iz časov po 1. svetovni vojni je udeleženke in udeležence ekskurzije iz Pomurja pozdravil zgodovinar ter kustos za zbirko oklepnih vozil in artilerijske oborožitve muzeja, dr. Martin Premk, ki je ves čas bil tudi vodič po razstavi. Tako je vsem bila najprej predstavljena vojaška zgodovina Pivke in okolice (znamenito vojaško pomembno področje »Postojnska vrata«) od prve gradnje gradišč prvotnih prebivalcev ter pozneje pravih vojaških utrdb iz časov rimskega cesarstva, ki so bile namenjene obrambi pred napadalci z vzhoda ali severa. Sledila je predstavitev iz časov 1. ter pozneje 2. svetovne vojne, kot tudi vloga vojašnice JLA v Pivki leta 1991, v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo. In prav iz tega časa (2. svetovna vojna, obdobje JLA po 2. svetovni vojni ter leto 1991) je največ zbirka oklepnih bojnih vozil, pa tudi letal. Del muzejske zbirke je posebej namenjen zavezniškim letalcem v 2. svetovni vojni, je pa na zunanjih muzejskih površinah moč videti vojaško lokomotivo, številna oklepna vozila ter letala.

Atrakcija za vse obiskovalce pa je vsekakor ogled »žepne« podmornice (podmornica manjše velikosti) iz časov v SFR Jugoslaviji po 2. svetovni vojni, ki je bila namenjena tajnemu prevozu do šest diverzantov. To podmornico si je moč ogledati tudi odznotraj.

Po več kot triurnem obisku Parka vojaške zgodovine Pivka so se udeleženci odpravili še v vasico Prem, pod znamenitim gradom Prem, kjer so se pred povratkom domov odlično okrepčali v prostorih tamkajšnje Turistične kmetije Ivankotovi. Sledilo pa je v Pivki še srečanje s predstavniki Zveze združenj borcev za vrednote NOB Pivka ter obisk tamkajšnjega spominskega parka.


Več v Kultura in izobraževanje