Klub malega nogometa Panonska iz Murske Sobote obeležil 40-letnico

Ko je nekdo zaljubljen v okroglo usnje in druženje...

Prlekija-on.net, torek, 11. julij 2017 ob 15:561
40 let KMN Panonska

40 let KMN Panonska

Mali nogomet je na severovzhodu države, že desetletja izjemno priljubljen šport. Zlasti v osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo igranje malega nogometa v Murski Soboti in okolici, pravi nedeljski dopoldanski običaj. Na domala vseh asfaltnih igriščih ob osnovnih in srednjih šolah so se odvijale ligaške tekme v okviru Pomurske in drugih lig malega nogometa, ki jih je običajno spremljalo lepo število gledalcev. V tekmovalni sistem je bilo vključenih preko petdeset pomurskih ekip, od tega samo v mestu Murska Sobota več kot deset registriranih klubov.

Eden izmed njih, ki sodi med najboljše in tudi med najstarejše, je tudi Klub malega nogometa (KMN) Panonska, katerega začetki segajo v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je skupina ljubiteljev malega nogometa na ustanovni skupščini sprejela statut kluba, ter izvolila prve organe. Takoj po ustanovitvi, leta 1977, se je klub vključil v takratni tekmovalni sistem in tako letos praznuje 40 let delovanja. Kot domicilno igrišče so si "Panonci" (murskosoboška ulica proti Rakičanu) izbrali asfaltno igrišče TVD Partizan v Murski Soboti, kjer so še danes gostitelji. Prvi predsednik kluba je bil Dragoš Ajlec, ki je takrat stanoval na Panonski ulici, po kateri so klub tudi poimenovali. Med ustanovitelji, igralci in dolgoletnimi člani so bili še: Rastko Šlebir, Zoltan Sapač, Boris Babič, Laci Babič, Slavko Domjan, Miran Beloglavec, brata Stanko in Nikolaj Vogrinčič, Drago Karoli, Bojan Rajnar, Jože Špilak,… Dres KMN Panonska je v minulih desetletjih nosilo še veliko število igralcev, ko so vodenje kluba opravljali še Slavko Domjan, Janko Zver in aktualni predsednik Milko Podlesek.

V preteklih štirih desetletjih je klub večkrat osvojil naslov prvaka v članskem ligaškem tekmovanju, hkrati pa je še večkratni zmagovalec Zelkovega memoriala, ki še dandanes simbolizira zaključno dejanje vsakoletnega ligaškega tekmovanja. Številni pokali pričajo še o visokih uvrstitvah na različnih turnirjih doma in čez mejo. Poleg članskega je delovalo in deluje tudi veteransko moštvo in večkrat osvojilo naslov prvaka v Pomurski veteranski ligi. Žal je v zadnjih letih navdušenje za mali nogomet na asfaltu v pokrajini ob reki Muri nekoliko zamrlo, je pa kar nekaj zanesenjakov, ki se trudijo obuditi igranje in zanimanje za to dinamično igro. V letu 2016 je bilo tako pod okriljem Medobčinske zveze klubov malega nogometa Murska Sobota uvedeno ligaško tekmovanje po mednarodnih pravilih futsala v katerem sodeluje pet ekip iz Prekmurja in tri iz Prlekije. Murskosoboški mali nogomet v tekmovanju predstavljata kluba Panonska in Bangladeš. Panonska se je v prvi tekmovalni sezoni uvrstila na četrto mesto.

Kot pravi predsednik KMN Panonska Milko Podlesek, aktivnosti KMN Panonska segajo tudi čez mejo, saj že dve desetletji potekajo srečanja s klubom Grbavac iz Podstrane v Dalmaciji, v teku pa so tudi aktivnosti za vzpostavitev sodelovanja z nogometnimi zanesenjaki iz Porabja. Ob tem je bila v lanskem letu ponovno aktivirana tudi veteranska ekipa Panonske, s povprečno starostjo čez petdeset let, delovanje društva pa je razširjeno še na igranje »nogo-tenisa« igre čez mrežo, ali po domače »lejpega špila«. Ob prijetnih srečanjih s prijatelji iz Dalmacije pa zaživi tudi balinanje. Klubi malega nogometa v Murski Soboti (asfalt), ki so še aktivni: KMN Panonska in KMN Bangladeš, z delovanjem pa je prenehalo kar devet klubov: Kerenčičeva, Slovan, NK 13, VK 79, Klub mladih, Martinišče, Lendavska, Kanal in Ineks.

Ob proslavi 40-letnice obstoja in uspešnega delovanja se je na športnih igriščih v Markišavcih zbralo okoli 50 – 60 članov in simpatizerjev KMN Panonska, ki so med druženjem in obujanjem spominov, odigrali tudi prijateljsko tekmo. Pomerili so se veterani in članska ekipa, kjer so po hudem boju, slednji bili boljši, saj so imeli več kondicije in slavili 4:2 (1:1).