Za uničenje neeksplodirane bombe vse nared

Izris vplivnega območja za območje občine Duplek ter širše Duplek-Ptuj in fotografije s prizorišča

Prlekija-on.net, ponedeljek, 24. julij 2017 ob 14:4518
Uničenje neeksplodirane bombe

Uničenje neeksplodirane bombe

V bližini vurberškega gradu so v petek našli neeksplodirano bombo. Pripadniki državne enote Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so ugotovili, da gre za 250-kilogramsko neeksplodirano ameriško letalsko bombo iz II. svetovne vojne.

Bombo bo potrebno nevtralizirati na kraju najdbe, zaradi česar je bilo potrebno veliko priprav in zaščititi širše območje. Aktiviran je bil štab Civilne zaščite Občine Duplek, URSZR in domači gasilci. V enem izmed najzahtevnejših postopkov v slovenski zgodovini bo treba za kratek čas umakniti na varno vse prebivalce v kilometrskem krogu, saj lahko vsak tresljaj povzroči eksplozijo.

Po dosedanjih načrtih bodo pristojne službe v torek, 25.7.2017, v dopoldanskem času, izvedle uničenje najdene 250 kg letalske bombe v Vurberku. Strokovnjaki so izpraznili območje v oddaljenosti enega kilometra okoli spornega predmeta, kar pomeni evakuacijo okoli 400 ljudi.

Poskušali bodo na daljavo ločiti zadek s kemičnim vžigalnim mehanizmom od preostanka bombe
Bombo bodo na mestu, kjer se trenutno nahaja, obdali z zaščitnim ovojem, nato pa s posebnim žičniškim sistemom preselili v jamo in tam poskušali na daljavo ločiti zadek s kemičnim vžigalnim mehanizmom od preostanka bombe. Če jim bo to uspelo, bo povzročena eksplozija imela moč manjše ročne bombe. Če ne, bo eksplozija mnogo silovitejša. Po ocenah NUS-a bo vidna in slišna v oddaljenosti dveh kilometrov. Večje gmotne škode tudi v tem primeru ne bi bilo, morda bodo le popokali kakšni strešniki na okoliških strehah zaradi padajočega kamenja in drugih delcev.

Zapore cest
Spodaj objavljamo še predvidene popolne zapore cest. V času evakuacije na širšem območju naselja Vurberk se dne 25.7.2017 od 10. ure do predvidoma 14. ure zaradi onesposobitve neeksplodiranega ubojnega sredstva vrši popolna zapora naslednjih cest na območju občine Duplek in Mestne občine Ptuj:

a) regionalna ceste R3/710/1292 Maribor – Vurberk – Ptuj od hišne številke Vurberk 133 do hišne številke Vurberk 104d in do lokalne ceste LC 060034, ki se nahaja v Mestni občini Ptuj
b) lokalna cesta LC 81131 Dvorjane – Vurberk – Čreta – Farošak od hišne številke Vurberk 14 do hišne številke Krčevina pri Vurbergu 160 na LC 0328091 Vičava – Čreta
c) Lokalna cesta LC 081171 Korena – Vurberk na križišču z gozdno potjo stacionaža 3+342 km
d) Javna pot JP 583061 Vurberk (Koser - Krepek) pri hišni številki Vurberk 28 na križišču z lokalno cesto LC 81131 Dvorjane – Vurberk – Čreta – Farošak
e) Javna pot JP 583051 Vurberk (Lampreht - Brodnjak) na križišču z lokalno cesto 328091 Vičava – Čreta
f) Odcep iz lokalne ceste LC 328091 Vičava – Čreta proti hišni številki Krčevina pri Vurbergu 189
g) Javna pot JP 828 431 za hišno številko Krčevina pri Vurbergu 30.

Iz navedenih cest bo v času evakuacije mogoč samo izvoz iz evakuacijskega območja. Obvozov ni.

Popolno zaporo na regionalni cesti vrši upravljavec ceste na območju občine Duplek, SGP Pomgrad d.o.o., Bakovska ulica 31, 9000 Murska Sobota, na območju Mestne občine Ptuj pa CP Ptuj d.d., Zagrebška cesta 49a, 2250 Ptuj. Zaporo lokalnih cest in javnih poti na območju občine Duplek izvrši režijski obrat Občine Duplek.

Spodaj objavljamo še nekaj fotografij s prizorišča ter izris vplivnega območja za območje občine Duplek ter širše Duplek-Ptuj.


Več v Črna kronika