Klena drža 90-letne Antonije Fras iz Veržeja

Bistra in umna ženica Antonija Fras

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. avgust 2017 ob 08:513
90-letna Antonija Fras

90-letna Antonija Fras

V Veržeju živi na svojem domu 90-letna Antonija Fras, ki je na svet prijokala davnega leta 1927 v kmečki družini, kjer je bilo deset otrok, od katerih še živijo trije. Spominja se težkih časov kako sta oče in mama stežka preživljala številno družino, saj so doma imeli krave in konje in se preživljali zgolj s kmetovanjem. Antonija se je izučila in postala vzgojiteljica otrok. Najprej je bila zaposlena v vrtcu v Dobrovniku, pozneje pa se je z družino preselila v rodni kraj Veržej, kjer je bila vzgojiteljica v vrtcu v Veržeju. Vdova je že 10 let, v zakonu s pokojnim možem Milanom sta imela dva otroka. Sin Srečko je župnik v župniji Mala Nedelja, hčerka Janja, ki je učiteljica, pa živi v Domžalah.

Čeprav večji del dneva Antonija preživi sama, ji kljub letom starosti ni dolgčas, kajti je velika ljubiteljica rož, dobra kuharica, v mladih letih je bila zelo aktivna v različnih društvih v Veržeju. Velikokrat je tudi nastopala na odrskih deskah v raznih dramskih delih, piše pa tudi knjigo spominov svojega življenja. Letos je ob srečanju starejših vernikov v župniji Mala Nedelja, skuhala kislo juho, drugače pa je rada za štedilnikom, saj vsak dan pripravi kosilo zase in svojega sina duhovnika. Še vedno pa rada tudi peče ajdove krapce in pripravlja sirove štruklje in razne zavitke.

Še vedno si sama na svojem vrtu pridela vso zelenjavo in povrtnino, kajti zelo je samostojna, skratka poskrbi zase, za svojo hišo in okolico. Je zelo družabna in vesela vsakega obiska, rada obiskuje vse prireditve, ki se odvijajo v občini in župniji. Antonija je zelo verna, saj je vzgojena v krščanski veri, pred leti je še krasila župnijsko cerkev sv. Mihaela v Veržeju. Sedaj še vedno skoraj vsak dan gre k sveti maši. Rada tudi obišče Salezijanski dom – Marijanišče, kjer so tudi svete maše in razne prireditve, katere rada obišče. S salezijanci se večkrat poda na romanja po raznih romarskih svetiščih po svetu. Antonija je zelo zgovorna ženica, saj obvlada dva tuja jezika, nemškega in madžarskega, a svojega prleškega narečja pa nikakor ne zamenja. Njen vsakdanjik je zelo pester, saj si dan zapolni z delom na vrtu, pri rožah, za štedilnikom, v molitvi in obiskom svetih maš.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje