Folklorna skupina TKD Babinci že tretjič na festivalu petja, plesa in glasbe

Na Finskem je potekal največji festival ljudske kulture v Evropi, Europeade, ki se ga je udeležilo 6.500 udeležencev oziroma 288 skupin iz celotne Evrope

Prlekija-on.net, sreda, 9. avgust 2017 ob 20:271
Folklorna skupina TKD Babinci na Finskem

Folklorna skupina TKD Babinci na Finskem

V pondeljek, 24. julija, smo se člani TKD Babinci odpravili na kar 2.400 km dolgo pot, do mesta Turku na Finskem, kjer je potekal največji festival ljudske kulture v Evropi, Europeade. Ta se je odvijal od 26. do 30. julija, festivala pa se je udeležilo 6.500 udeležencev oziroma 288 skupin iz celotne Evrope.

Na otvoritveni slovesnosti v hokejski dvorani Gatorade center smo Folklorna skupina TKD Babinci, folklorna skupina Račna iz Grosuplja in folklorna skupina Škofja Loka z ubranim nastopom pokazali, kaj Slovenci znamo in zmoremo, če stopimo skupaj in presežemo lokalne interese.

Folklorna skupina TKD Babinci je imela tudi dva 25. minutna nastopa na ulicah mesta Turku, kjer nas je spremljalo veliko ljudi. Osrednja prireditev Europeade je bila parada, ki so se je udeležile vse skupine. Pisana povorka je potekala v tradicionalnih oblačilih ob reki Aure.

V soboto je sledila skupna zabava in za nas ni bilo lepšega, kot se zibati v ritmu Avsenikove Golice, ki jo je zaigral orkester iz Nemčije. V nedeljo pa smo se na poti domov še ustavili v glavnem mestu Helsinki, kjer nas je počakal domačin iz Ljutomera, ki prebiva tam že devet let in nam razkazal glavno mesto Finske. Popeljali smo se tudi na prečudovit otok Suomenlinna, kjer smo se tudi nekateri ohladili v Baltskem morju.

Naša pot do Finske in nazaj nas je vodila skozi Avstrijo, Češko, Poljsko, Litvo (kjer smo se v mestu Kaunas ustavili na daljšem postanku), Latvijo in Estonijo, kjer smo vstopili na trajekt in se po Baltskem morju pripeljali do pristanišča v Helsinkih.

Vsi, ki smo se odpravili na festival smo bili navdušeni in bomo to ohranjali v lepem spominu.

Tekst: Marjan Filipič, Sara Vinkovič
Video: Sara Vinkovič, Tadej Murkovič
Foto: Sara Vinkovič


Več v Kultura in izobraževanje