Na gaudi v Črni na Koroškem zaplesala tudi Folklorna skupina KD Cven

V Črni je pelo, igralo in plesalo več kot 260 plesalk, plesalcev in muzikantov, ki so množici obiskovalcev popestrili nedeljsko popoldne, le ti so bili navdušeni nad raznolikimi plesi, predstavitvami skupin in njihovimi folklornimi kostumi

Prlekija-on.net, torek, 22. avgust 2017 ob 14:341
Folklorna skupina KD Cven

Folklorna skupina KD Cven

»Gozdarji« so v poletnih mesecih največ energije usmerili v organizacijo prireditve »Na gaudi se dobimo«, s katero so v sodelovanju z Občino Črna na Koroškem, v Črni na Koroškem uspešno zaključili že 62. koroški turistični teden. Na prireditvi je nastopilo 12 folklornih skupin iz vseh koncev Slovenije, prijavljenih je bilo sicer 13, ampak žal tokrat v Črno zaradi zdravstvenih razlogov ni uspelo priti FS Grmada iz Ribnice. Med nastopajočimi je bila tudi Folklorna skupina KD Cven.

Tako je v Črni pelo, igralo in plesalo več kot 260 plesalk, plesalcev in muzikantov, ki so množici obiskovalcev popestrili nedeljsko popoldne, le ti so bili navdušeni nad raznolikimi plesi, predstavitvami skupin in njihovimi folklornimi kostumi. Večina gostujočih skupin je izkoristila obisk tudi za ogled Olimpijske razstave, Etnološkega muzeja, centra Črne … Vsi nastopajoči pa so se za uradni začetek dogodka udeležili sprejema pri županji Občine Črna na Koroškem mag. Romani Lesjak, kjer sta jih pozdravili tudi predsednica Turističnega društva Črna na Koroškem Štefanja Emeršič ter predsednica KD Gozdar Duša Komprej. Sledila je izmenjava daril in zahval, nato pa pogostitev.

Ob 15.00 se je začela povorka, ki že tradicionalno poteka od kulturnega doma do središča vasi, tokrat je nastopilo rekordno število folkloristov, piko na i pa je dodalo tudi sončno vreme. Tako da je bilo vzdušje res enkratno. Vsaka skupina se je v centru Črne predstavila s kratkim spletom, vse navzoče je pozdravila tudi predsednica Zveze kulturnih društev Črna na Koroškem Ivanka Šušel, nakar se je celotno dogajanja prestavilo v dvorano KD Črna, kjer se je na odru predstavila vsaka skupina z daljšim spletom, značilnim za njihov kraj. Kulturno popoldne se je zaključilo ob 18.00, nakar je sledila večerja, čeprav je dvorana skoraj pokala po šivih, je bilo vzdušje prijetno, domače, skupine pa so »gaudale« še pozno v noč.

Ob tej priložnosti bi se pri KD Gozdar radi zahvalili Občini Črna na Koroškem, Zvezi KD Črna na Koroškem, PGD Črna na Koroškem, ostalim društvom in organizacijam, ki so jim stale ob strani, nastopajočim skupinam ter vsem obiskovalcem za udeležbo in sodelovanje na prireditvi. "Hvala, da ste ta dan preživeli v naši družbi in s svojo udeležbo pripomogli k temu, da smo uspešno spravili pod streho še eno ta pravo »gaudo«", pravi Duša Komprej, predsednica KD Gozdar Črna na Koroškem.

Nastopajoči:

1. Folklorna skupina KD Gozdar Črna na Koroškem
Folklorna skupina KD Gozdar deluje že od leta 1981. So zelo aktivna skupina, v letu 2016 so imeli približno 80 dejavnosti, od vaj, nastopov in drugih udeležb na dogodkih. Kar trikrat so se odpravili v tujino, gostovali na mednarodnem festivalu na Madžarskem, obiskali prijateljsko skupino na Šolti in se s plesom in petjem predstavili na Poljskem. Seveda pa nastopajo tudi v domačem kraju in izven, organizirajo samostojne prireditve, izpostaviti gre današnjo prireditev »Na gaudi se dobimo« in novembrsko »Od jabke do mošta«, ki bo 4. novembra v Črni na Koroškem. Skupina šteje preko 30 članov, ki prihajajo iz vseh koncev Koroške, od Slovenj Gradca do Črne na Koroškem. Ponosni so, da lahko brez predsodkov plešejo skupaj, starejši s svojo modrostjo in izkušnjami in mlajši s svojimi idejami in zagnanostjo. Skupaj uresničujejo zastavljene cilje in se veselijo uspehov. V letošnjem letu so imeli že tudi kar nekaj nastopov, med drugimi so v Črni 5 dni gostili prijateljsko skupino iz Poljske, septembra pa se odpravljajo na Češko.
Konec lanskega leta je umetniško vodenje ob pomoči žene, Marte Fajmut, prevzel Anton Fajmut. Z veseljem pa svoje plesno znanje s člani skupine delu tudi Luka Kropivnik. Za petje pri gozdarjih je do pred kratkim, skrbela Mojca Obretan, zdaj pa bo le to, zaradi Mojčinega porodniškega staleža, za nekaj časa prevzela Martina Podričnik.

2. Folklorna skupina Blagovna, Šentjur
Folklorna skupina Blagovna deluje že deveto leto. Skupino sestavlja sedem plesnih parov in trije godci. Povprečna starost plesalcev je 71 let. Druži jih želja po ohranjanju kulturne dediščine. V teh letih delovanja je skupina imela preko 140 nastopov doma in v tujini. Uvrstila se je tudi na regijskem srečanju odraslih folklornih skupin. Plešejo splete iz vzhodne in srednje Štajerske ter iz Prekmurja.

3. Folklorna skupina KUD Milke Zorec Hotinja vas
Folklorna skupina KUD Milke Zorec je bila ustanovljena leta 1981. V skupini se je zvrstilo že veliko plesalcev, sedanja zasedba pa deluje od leta 1995. Trenutno pleše 6 parov, ki so hkrati tudi zakonski pari. To so pari srednjih let, a mladi po srcu. Še zdaj pleše tudi nekaj prvotnih plesalcev.

4. Folklorna skupina KD Rak Rakek
FS Rak Rakek deluje petnajsto leto. Pleše plese petih slovenskih pokrajin. Najbolj se posveča Notranjski, kjer domuje in pesmi šege in navade vključuje v svoje odrske postavitve. Skupina veliko nastopa po Sloveniji in v tujini. Letos so na začetku aprila nastopali v Pragi na tretjem predvelikonočnem festivalu. Vsako leto nastopajo tudi na območnih in regijskih srečanjih folklornih skupin osrednje Slovenije.

5. Folklorna skupina Šmarječani, Pernica
Skupina deluje od leta 1995 in redno sodeluje na prireditvah v domačem kraju. Vsako leto se predstavi na območnem srečanju odraslih folklornih skupin. Nekajkrat so zaplesali tudi na regijskem srečanju in dvakrat na državnem. Gostovali so že na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Plešejo štajerske, koroške, prekmurske in belokranjske plese.

6. Folklorna skupina Spomin, DU Sevnica
FS deluje že 15. leto. V njej deluje 22 pevcev, plesalcev in godcev. V letu 2015 so se pridružili DU Sevnica in so se preimenovali v FS Spomin DU Sevnica. Največ plešejo plese osrednje Štajerske, izvajajo pa tudi plese iz drugih pokrajin Prekmurja, Goričkega in Dolenjske. Njihovi kostumi so osnovani po pripovedih starejših in predstavljajo oblačilno kulturo iz konca 19. stoletja. Doslej so že nekajkrat dosegli regijski nivo pri pevcih, godcih in plesalcih. Najvišje, to je srebrno priznanje za doseganje regijske ravni, pa je prejela plesna Folklorna skupina Spomin DU Sevnica v letu 2016. To je bilo na vsakoletnem srečanju odraslih folklornih skupin z naslovom Le plesat me pelji. Vodja pevske in plesne skupine je Majda Hriberšek. Nastopajo na različnih prireditvah v občini in širše po Sloveniji. Gostovali so tudi že v tujini, dvakrat v Zagrebu na Trgu bana Jelačiča, v letu 2013 so nastopili na Folklorijadi v Nemškem Augsburgu. V letu 2015 in 2016 so nastopili v Cankarjevem domu Ljubljana, v sklopu Festivala za tretje življenjsko obdobje na prireditvi Večer pesmi in plesa. Letos pa so gostovali na Festivalu Slovenija na Ohridu, ki je potekal od 23. 6. do 27. 6. 2017.

7. Folklorna skupina Lojze Avžner Zgornja Ložnica
FS Lojze Avžner Zgornja Ložnica s podmladkom obstaja 5 let. Vodi jih Mojca Motaln s predsednikom društva Sašem Žištom. Vsako leto se članstvo skupine spreminja, prihajajo vedno novi člani. Plešejo tako plese s področja Štajerske kot tudi s področja celotne Slovenije (Prekmurje, Gorenjska …). K plesu večkrat dodajo elemente ljudskega petja in plesnih iger. Združuje jih ne le ples, temveč tudi skupna želja po prenašanju stare slovenske plesne kulture na njihove zanamce, prav tako pa jim k želji pripomorejo še skupna druženja in dogodki, na katerih se družijo in povezujejo.

8. KUD Študent Maribor FS Bela Krizantema
Dame in gospodje so še iz časov tovarišic in tovarišev. Mnogi so iz prvih obdobij Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora, ki je bila ustanovljena leta 1964. Ob okroglih obletnicah so se zbrali in nastopali na kudovskih akademijah. Od leta 2004 vadijo redno, nastopajo na srečanjih veteranov in na revijah folklornih skupin. Plešejo plese severovzhodne Slovenije (štajerske, prekmurske, prleške in novejše parodične postavitve).

9. Folklorna skupina Večerna Zarja, DU Veliki Gaber
Folklorna skupina Večerna Zarja DU Veliki Gaber deluje od novembra 2011. Pobudnik in soustanovitelj je bila ga. Joži Štrempfelj, predsednica DU. Skupina šteje 25 članov, pretežno jo sestavljajo upokojenci. Vadijo vsak ponedeljek v telovadnici OŠ Veliki Gaber. Na harmoniki jih redno spremlja Dušan Jerlah, na lončenem basu pa njegova žena Lidija. Skupino od vsega začetka vodi mentorica in strokovni vodja ga. Anica Zakrajšek ob pomoči moža Jožeta. Plešejo pretežno dolenjske plese, prav tako so iz tega območja njihovi kostumi.

10. Folklorna skupina Kal nad Kanalom
Folklorna skupina Kal nad Kanalom je bila spomladi 2011 ustanovljena z namenom, da združuje ljudi, ki jih preteklost navdihuje s spodbudo in zavzetostjo, da prihodnost ne bi bila oropana lepih vrednot in bistva žive dediščine. V replikah kalskih tahmašnih oblek folklorniki poustvarjajo oblačilni videz domačinov iz konca 19. in začetka 20. stoletja. Pod strokovnim vodstvom mentorjev Marka Prapertnika in Ines Paravan, ob spremljavi ljudskih viž godcev Nikoli mlajši radi zaplešejo tako primorske kot koroške plese, najraje pa stare kalske plese, kot so jih pred prvo svetovno vojno plesali njihovi stari in prastari starši.

11. Folklorna skupina KD Cven
Folklorna skupina KD Cven se letos predstavlja v novih folklornih kostumih. Le te so naredili s pomočjo kostumografinje Tadeje Pance in šivilje Terezije Lisec. To so delovne obleke, ki so bile značilne za vsakdanjo oblačilno podobo kmečkega prebivalstva vzhodne Štajerske, od  začetka  20. stoletja do 1. svetovne vojne.
Prav tako je treba omeniti, da letos na Cvenu slavijo že 70. let folklore. V skupini je trenutno 9 parov, večinoma dijaki in študentje. Z veseljem spoznavajo nove folklorne plese cele Slovenije in skušajo ohranjati njihovo domačo kulturo. Plešejo in pojejo s srcem in skušajo v svoje vrste privabiti čim več mladih.

12. KPD Lija Kovač Vuhred
Folklorna skupina KPD Lija Kovač iz Vuhreda združuje člane vseh generacij, ki z ljubeznijo in vztrajnostjo ohranjajo ljudsko izročilo. V prvih petih letih delovanja so osvojili že mnogo koroških in štajerskih plesov, s katerimi se zelo radi predstavijo na Srečanjih odraslih folklornih skupin in številnih prireditvah doma kot v tujini. V skupini pleše 12 parov, na vajah se dobivajo enkrat tedensko, pred nastopi pa tudi večkrat. Skupino spremljata godca na diatonični harmoniki in klarinetu.


Več v Kultura in izobraževanje