Letošnja Radgonska noč v znamenju skupine Magazin in Majolkine golažijade

Gasilci z Janževega Vrha skuhali najboljši golaž

Prlekija-on.net, ponedeljek, 28. avgust 2017 ob 18:32
Radgonska noč

Radgonska noč

Gotovo bi družabno življenje v Gornji Radgoni, brez sejemskih prireditev, bilo bistveno bolj revno in suhoparno. K sreči pa se na Pomurskem sejmišču odvijajo številne sejemske prireditve, v okviru katerih potekajo tudi mnogi spremljevalni dogodki. In tako je bilo tudi ob letošnjem, jubilejnem 55. mednarodnem kmetijsko – živilskem sejmu Agra med 26. in 31. avgustom. V šestih dneh se je (bo) namreč, v organizaciji Sejma Agra, zvrstilo veliko takšnih in drugačnih veselih in prijetnih dogodkov, tako da bodo na svoje prišli vsi obiskovalci, od najmlajših do nekoliko starejših in najstarejših. Skratka je zadnji teden letošnjega avgusta bil največji zabavni teden v Gornji Radgoni, v ospredju pa je bila Radgonska noč, ki se je po nekaj letih spet vrnila v mesto ob Muri.

Radgonska noč je tokrat, v organizaciji Zavoda za kulturo, promocijo in turizem, Kultprotur in ob podpori še nekaterih društev potekala na sam dan odprtja sejma, kar je na prireditveni prostor "radgonske tržnice" pritegnilo več tisoč obiskovalcev od blizu in daleč. Ob tem, da sta za zabavo dolgo v noč poskrbeli člani domače glasbene skupine Plamen s Krasa, ter še posebej legendarna hrvaška skupina Magazin, pa je na radgonski tržnici potekalo še marsikaj zanimivega. Posebej ni manjkalo dobre kapljice iz še zlasti dobre kulinarike, saj so organizatorji spekli vola na ražnju, katerega je najmanj 600 porcij hitro zmanjkalo, enako kot tudi na stotine porcij jedi z žara, lengašev in drugih dobrot. Seveda so tisoče obiskovalcev od blizu in daleč najhitreje "pospravile" več deset porcij govejega golaža, ki so ga na posebnem tekmovanju – golažijadi 2017, ki jo je v okviru celotne prireditve Radgonska noč pripravilo Turistično društvo Majolka, zadevo pa sta povezovala Bojan Rajk in Mirko Ferenc.

Na samem tekmovanju, kjer so se predstavili tudi izdelovalci domače obrti in ročnih del in so organizatorji poskrbeli za golaž s polento po simboličnih tri evre, je nastopilo 13 ekip, ki so želeli skuhati najboljši golaž. Same ekipe so prišle iz različnih delov Slovenije, tako da je strokovna komisija imela kar težavno delo, saj povsod po državi ne kuhajo enakega golaža, čeprav je receptura običajno enaka. Vse ekipe, sestavljene iz treh ali štirih članov, so sicer že uvodoma prejele potrebne sestavine, predvsem goveje meso in čebulo, nato pa so po svojem okusu, po treh urah na ocenjevanje ponudil svoj izdelek. Strokovna komisija sestavljena iz treh članov (bivša pedagoginja Marija Fras – pisateljica kuharskih knjig, in Sašo Županek, ugledni slovenski bontonolog, ter predsednik komisije Oste Bakal), je na koncu imela najtežje delo. A ker je med dobrimi bilo potrebno izbrati tri najboljše, se je komisija odločila, da je najboljši golaž skuhala ekipa PGD Janžev Vrh (Anton Belna, Matjaž Lušanc, Slavko Pelcl, Stanislav Zadravec). Takoj za njimi se je uvrstila ekipa Cike cake iz Zbigovcev (Manuel, Helena in Milan Krempl), tretja pa je bila ekipa TD Loka pri Zidanem mostu (Milan Culetto, Cvetka Culetto, Bogdan Gomboc), vsi ostali pa so bili četrti. Sicer pa je velika večina golažev bila odlična in so malenkosti odločale o končnih uvrstitvah.

Ob tem je ista komisija izbrala tudi najbolj izviren delovni prostor, kjer se je tudi izkazalo kar nekaj ekip. Na koncu je z minimalno prednostjo slavila ekipa Bar Jahač (Jerneja Pintarič, Denis Raušl, Branka Klemenčič, Danjam Fras), še nekaj ekip pa je imeloodlične delovne prostore in tudi urejenost "kuharjev". Nagrade vsem najboljšim so podelili župan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko, ter članici vodstva TD Majolka, Majda Ferenc in Darja Kovačič.


Več v Družabno