Obiskala »svojo« brezo po več kot pol stoletja

Obisk KO ZZB NOB Zadobrova-Sneberje v Vrtu na Petanjcih

Filip Matko Ficko, sobota, 2. september 2017 ob 13:27
Slavka Jerman ob spominski tablici drevesa – breze

Slavka Jerman ob spominski tablici drevesa – breze

Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Zadobrova-Sneberje pri Ljubljani je ena najštevilčnejših in najaktivnejših organizacij. Pod vodstvom svojega predsednika, Ladislava Sluge, so se 1. septembra letos podali v Prekmurje. Med udeleženci ekskurzije je bila tudi 85-letna Slavka Jerman, ki je leta 1963 prinesla sadiko breze iz koncentracijskega taborišča Auschwitz (Oswiecim).

Brezo, ki je bila posajena v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, je Slavka Jerman obiskala 13. avgusta 1970 in tedaj kot prvi zapis v novo nastavljeni knjigi vtisov obiskovalcev napisala: »Rasti lepa bela breza, rasti v opomin rodovom, ki bodo živeli za nami, da takih mest, od koder si prinesena, ne bo nikoli več.« In breza raste še danes.

Po srečanju v društvenih prostorih dr. Šiftarjeve fundacije (UŠF), kjer so goste iz okolice Ljubljane pozdravili predsednik uprave UŠF Ernest Ebenšpanger, predsednik ZZB NOB za Pomurje Jože Vidič in Marjan Šiftar, so se kljub deževnemu vremenu odpravili v Vrt spominov in tovarištva do breze, ki je zabeležena pod redno številko 539. Ob njej se je tokrat fotografirala tudi Slavka Jerman, ki je sadiko breze leta 1963 skrbno zavito in shranjeno v potovalki srečno prenesla čez poljsko in tudi (takratno) jugoslovansko mejo ter jo najprej posadila doma v Zadobrovi. Sadiko je k njej prišel iskat sam dr. Vanek Šiftar, ustanovitelj Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih.



Več v Kultura in izobraževanje