V Veržeju so pekli ribe ter kuhali ajdove žgance in dödole

Na kulinarični prireditvi v središču Veržeja je dišalo po žgancih in ribah

Jože Žerdin, nedelja, 10. september 2017 ob 08:282
Kulinarična prireditev v Veržeju

Kulinarična prireditev v Veržeju

Da bi se prleška jed, kot so žganci in ribe, še bolj uveljavila in dobila še večji sloves in pomen v pomurskem, slovenskem in evropskem kulinaričnem zemljevidu je Turistično društvo Veržej v soboto, 9. septembra na dvorišču Salezijanskega Zavoda Marianum v Veržeju, pripravilo kulinarično prireditev kuhanje žgancev in murskih rib. Kot je povedal predsednik Turističnega društva Veržej Damjan Borko je bil namen ohranjanja jedi, ki so jih nekoč naše babice kuhale za različne priložnosti.

Vrli veržejski kuharji in kuharice so za obiskovalce in vse, ki imajo radi prleško kulinariko, kot so ocvrte murske ribe - krap, ajdovi žganci in dödoli (krompirjevi žganci). K vsem jedem so bile ponujene različne priloge, kot so krompir na bučnem olju, ki je sodil k ribam ter črni kruh, žganci pa so bili postreženi z različnimi prilivi z makom, medom in kisla smetana z ocvirki in zaseka ter pražena čebula. V kuhinji na prostem sredi Veržeja so vse uporabljene sestavine za peko in kuhanje bile domače naravne, pridelane na naravni domači način.

Glavna kuharja sta bila Stanko Jerebic in Vinko Kapun, ob pomoči ostalih članov društva, ki so se po svojih močeh potrudili, da so spekli murske ribe in skuhali žgance in dödole. Za obiskovalce so pripravili okrog 100 porcij pečenih rib in 80 porcij ajdovih žgancev in dödolov. Te jedi se v zadnjem času vse bolj uveljavljajo in pojavljajo na prleških jedilnikih, s poudarkom na zdravem načinu življenja, jed ohranjajo in nadgrajujejo z novimi vsebinami in z višjo dodano kalorično vrednostjo. Pri ohranjanju teh jedi jih občina Veržej spodbuja in podpira tudi s finančno in moralno pomočjo. Zavod Marianum pa jim vsako leto ponudi roko sodelovanja, saj jim ponudi prostor, kjer se te jedi pripravljajo in ponujajo obiskovalcem.

Na pokušnjo jedi so prišli gostje iz Term Banovci, gostje, ki so na dopustu in oddihu v Zavodu Marianum Veržej in občani občine Veržej, ki so jed poskusili z nostalgijo in obujanjem spominov iz mladostnih let, ko so se jedi pripravljale v skoraj vsaki prleški domačiji. Ribe in žganci ter dödoli so tisti dan dišali daleč naokrog. Kulinarični dogodek so popestrili folklorna skupina Leščeček iz Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej, ki je zaplesala venček prleških plesov, moška vokalno skupina Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej, pod vodstvom Tatjane Rožmarič Poštrak, ki so zapeli nekaj prleških pesmi ter ljudske pevke iz Kulturnega društva Janez Čuk iz Vučje vasi, pod vodstvom Ane Lebar. Kulinarično prireditev so si ogledali ter poskusili jedi iz Zavoda Marianum salezijanci Peter Pučnik, Marko Štajner, Mirko Rakovnik in veržejski župnik Jože Pozderec. V veržejskem Turističnem društvu si prizadevajo, da bi obe prleški jedi v prihodnje zaščitili, kot svojo blagovno znamko.

K kulinaričnemu dogodku so svoj delež prispevali tudi veržejski ribiči, ki so za to priložnost nalovili nekaj rib. Vsi, ki so prišli na kulinarični dogodek so se jim že od daleč cedile sline, ko so opazovali pridne in spretne roke članov Turističnega društva Veržej, ki so pred njimi pripravljali jedi. Vsi, ki so poskusili veržejske kulinarične specialitete so bili nad pripravo nadvse zadovoljni, nekateri pa so si jedi odnesli kar domov za nedeljsko kosilo. Tako je ta dan na dvorišču Salezijanskega zavoda Marijanišče dišalo vse naokrog po žgancih in ribah.

Prireditev je uspela, zato so se vsi skupaj strinjali, da jo bodo prihodnje leto zopet ponovili. Tako sta Turistično društvo Veržej in Zavod Marianum Veržej z roko v roki izpeljali kulinarično prireditev. Rdeča nit kulinaričnega dogodka je bila, da se še naprej ta jed ohrani, kajti mladi vse premalo posegajo po ajdovih in krompirjevih žgancih, kjer je v prvi vrsti kot sestavina, ajdova in mehka moka ter krompir. Vse te sestavine so naravne, večino pridelane v domačem prleškem okolju.

V Turističnem društvu Veržej si prizadevajo, da bi v prihodnje skupaj z občino Veržej še ta kulinarični dogodek nadgradili z novimi vsebinami s pečenjem rib in kuhanjem žgancev, da se tradicija še naprej ohrani. Sodeč po dobrem obisku so bili obiskovalci nad ribami in žganci zelo zadovoljni. Znanje in veščine, ki so jih vložili v pripravo jedi, so bile za kuharje skrivnost, kajti strogo se držijo svojih skritih receptov, ki so jih dobili od svojih babic. Vse skupaj pa so zalili še z vinom iz prleških goric.


Več v Družabno