Pika se sprehaja po Gornji Radgoni

Po Hrvaškem in Avstriji razstava radgonskih likovnikov tudi doma

Prlekija-on.net, ponedeljek, 2. oktober 2017 ob 09:47
Likovna razstava v Gornji Radgoni

Likovna razstava v Gornji Radgoni

Potem, ko so se v minulih tednih predstavili v hrvaškem Varaždinu, ter v Pavlovi hiši v avstrijskem Laafeldu (Potrna), so članice in člani Likovnega društva Gornja Radgona odprli še eno likovno razstavo, in sicer v domačem kulturnem domu v Gornji Radgoni. Ob praznoanju 22. občinskega praznika, se predstavljajo z likovnimi deli, ki so nastala na njihovi 13. mednarodni likovni koloniji, katera je potekala v začetku meseca junija letos v Methansovi hiši, na Zg. Dražen Vrhu. V svojih delih so se likovnice in likovniki približali letošnjemu razpisu za državno tematsko razstavo, ki jo organizira JSKD Republike Slovenije, je pa sam projekt podprt iz omenjenega sklada, kakor tudi s strani občine Gornja Radgona. Na razstavi je predstavljenih več kot 20 likovnih del, tako članic in članov LD Gornja Radgona, kakor tudi likovnikov iz Avstrije in Hrvaške.

Številno občinstvo, na odprtju razstave v radgonskem hramu kulture, sta poleg predsednice LD Gornja Radgona, Tatjane Mijatović, pozdravila tudi domači župan Stanislav Rojko, ki je vsem udeležencem kolonije podelil rože, in strokovni vodja ter mentor kolonije, prof. dr. Matjaž Duh, ki sta razstavo tudi odprla. Mijatovićeva je že pred tem spregovorila o dejavnosti društva, o sami likovni koloniji in predstavila dela, ki so na ogled na tej razstavi, katera bo odprta do konca oktobra. Odprtje razstave je tudi tokrat popestrila glasbena skupina "Fulgas", ki na svoj način preigrava in prireja rock pesmi in na ta način skrbi lokalno kakor tudi širše za popularizacijo rock glasbe.

Dela za razstavo "Pika se sprehaja" so sicer prispevali likovniki iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške: Tatjana Mijatović, Dana Štrucelj, Marjana Kmet, Siegi Kleindienst, Isolde Leinholz, Helga - Maria Niederl, Ely Magos Globalartlife, Mladen Palić, Milena Petković, Marijan Petković, Marjan Hribar, Dražen Pavlović, Ivanka Lehner, Marija Skledar, Pavla Krajnc, Danila Krpič, Leopold Methans, Edita Vodan Šoštarič, Cvetka Pišek, Metka Tropenauer, Alenka Regoršek, Matjaž Duh, Vinko Prislan in Shurda Shurdilovich. Na omenjeni likovni koloniji so likovniki iz treh držav imeli kot likovni izziv dve možnosti in sicer: likovno ustvarjati na temo velika črta, ki bi naj vsebinsko in oblikovno sledila razpisu za regijske tematske razstave v letu 2017 in državne tematske razstave v letu 2018, ki jih je razpisal Javni sklad RS za likovne dejavnosti, ali pa likovno ustvarjati brez omejitev, oziroma le z omejitvami, ki so v ustvarjalcu samem. Nekako pričakovano so se člani domačega likovnega društva v večji meri odločali, da svoje likovno raziskovanje podredijo razpisnim zahtevam JSKD RS, medtem ko so gostje v glavnem razvijali svoj siceršnji ustvarjalni credo. Kot je o likovni koloniji Pika se sprehaja še povedal njen strokovni vodja, prof. dr. Matjaž Duh, je nekoliko ozko zasnovana tema ustvarjalcem omogočala najrazličnejše motive in seveda njihovo realizacijo v poljubni, izbrani likovni tehniki.

Te so bile večini primerov s področja slikarstva. Raznoliki motivi, ki so jih likovniki izbirali temeljijo na prevladujoči črtni zasnovi in z vidika likovne interpretacije predstavljajo samosvojo, individualno, ustvarjalno reševanje postavljenih oblikovnih zahtev. Kljub prvotnim pomislekom glede zahtevnosti teme razpisa pa lahko zapišemo, da večina nastalih del za posamezne avtorje pomeni nekakšno inovacijo in ne le novo izpeljavo že preigranih vzorcev. Raznolikost razstavljenih del je težko povzeti in opisati v nekaj besedah, zato se bomo omejili le na nekatere skupne značilnosti razstavljenih del. "V likovnih delih je zaznati občutljivost avtorjev za likovne strukture in kakovostno povezovanje teoretičnih spoznanj z neposrednim likovnim ustvarjanjem. Poti do likovne realizacije izbranega motiva je kljub prepoznanim omejitvam veliko in likovniki niso imeli težav pri iskanju samosvojih, lastnih, individualnih in različnih poti do cilja. Tudi z vidika interpretiranja motivov prepoznamo dokajšnjo raznolikost. Nekateri motivi so na platnih upodobljeni na mimetično narativni način, spet drugi so delno abstrahirani, nekaj likovnih rešitev pa temelji na abstraktnih motivih. Kot nosilci motivov, likovnega sporočila, se na likovnih delih večinoma pojavljajo samostojne črte kot temeljna risarska likovna prvina ali pa v kombinaciji z drugimi likovnimi elementi, predvsem z barvo, vse pa odlikuje dokaj kakovostna tehnična izvedba", poudarja prof. Duh, ki je prepričan, da razstavljena likovna dela delujejo izvirno in ekspresivno. Barviti liki, oblike in črte so na izvirne načine povezani, in upodabljajo toliko likovnih svetov, kolikor udeležencev je sodelovalo na letošnji že trinajsti likovni koloniji.


Več v Kultura in izobraževanje