Osumljenec požigov, v katerih je nastalo za dva in pol milijona evrov škode, v priporu

29-letni pridržani moški je utemeljeno osumljen povzročitve devetih požarov oz. požigov na območju PP Ptuj in PP Gorišnica

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. oktober 2017 ob 14:574
Andrej Kolbl

Andrej Kolbl

Pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Andrej Kolbl je danes na novinarski konferenci na PU Maribor predstavil dosedanje ugotovitve kriminalistične preiskave požarov in požigov na območju PP Ptuj in PP Gorišnica.

Policisti PU Maribor so v zadnjem času beležili porast požarov na območju PP Ptuj in PP Gorišnica. Pri preiskovanju določenih požarov so bili kot vzrok izključeni različni tehnični vzroki ali vremenski dejavniki. Obstajali so utemeljeni razlogi za sum, da so bili požari podtaknjeni oz. da gre za požige. V zvezi s tem je policija že dalj časa izvajala aktivnosti s ciljem prijetja osebe, ki je te požige povzročala. Tako je policija v soboto po polnoči prejela obvestilo, da v Dornava gori gospodarski objekt ob stanovanjski hiši.

Takoj po prejemu obvestila je Policija izvedla vse ukrepe s ciljem izsleditve domnevnega požigalca. Domnevni požigalec se je s kolesom odpeljal v smeri Gorišnice. Med potjo ga je prestregla policijska patrulja, vendar je kolo odvrgel in pobegnil na bližnje njive. Ob 00.48 uri ga je patrulja PP Gorišnica prijela. Ugotovili so, da gre za moškega starega 29 let, stanujočega na območju PP Gorišnica. Odvzeli so mu prostost, v skladu z Zakonom o kazenskem postopku, in odredili pridržanje. Materialna škoda zaradi požiga na tem gospodarskem poslopju po nestrokovni oceni znaša približno 10.000 evrov.

Z nadaljnjim zbiranjem obvestil so potrdili, da je pridržani moški utemeljeno osumljen povzročitve še vsaj osmih požarov oz. požigov na območju PP Ptuj in PP Gorišnica o katerih smo tudi poročali. Te požige je osumljeni izvršil od meseca junija letos do začetka oktobra. Skupna materialna škoda teh osmih požigov pa znaša po nestrokovni oceni približno 2.400.000 evrov.

Intenzivna preiskava in zbiranje dokazov še poteka, zato podrobnosti in vseh ugotovitev preiskave ne morejo razkriti. Ugotavljajo tudi še motiv za ta dejanja. Pridržani moški je osumljen storitve kaznivih dejanj požiga po 222. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) za kar je zagrožena kazen zapora od 1 leta do 8 let.

Včeraj popoldne so osumljenega s kazensko ovadbo privedli pred dežurno preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča na Ptuju. Po zaslišanju je zoper osumljenega odredila pripor.


Več v Črna kronika