Potapljači s Sparom Slovenija očistili reko Ščavnico

Na obrežju reke Ščavnice so se zbrali, da bi poskrbeli za čistejšo reko in njeno okolico, med čistilno akcijo pa so nabrali ducat vreč smeti

Prlekija-on.net, sobota, 14. oktober 2017 ob 17:481
Čiščenje reke Ščavnice

Čiščenje reke Ščavnice

V soboto, 14. oktobra, so Gasilski potapljači Radgone z dobrim namenom združili moči s podjetjem SPAR Slovenija in lokalnimi prebivalci. Na obrežju reke Ščavnice so se zbrali, da bi poskrbeli za čistejšo reko in njeno okolico, med čistilno akcijo pa so nabrali ducat vreč smeti. Zbrana množica ljubiteljev narave je pokazala, da je za okolje, v katerem živimo, vredno skrbeti, saj je rezultat – čista pokrajina – razveselil prav vse navzoče.

Za čiščenje reke Ščavnice in njenega obrežja se je SPAR Slovenija po pomoč obrnil na Gasilske potapljače Radgone - GA-PO-RA, ki so pod vodstvom Slovenske potapljaške zveze nalogo z veseljem sprejeli. Pri čiščenju obrežja so pomagali tudi lokalni prebivalci okoliških občin ter vsi, ki radi skrbijo za naravo in se zavedajo pomena čistoče naših rek.

Ker ima Ščavnica poleti zelo počasen tok, reka v poletnem in zgodnje jesenskem času ni posebno čista. Akcija se je zato izkazala za izjemno koristno in uspešno, saj so potapljači iz reke potegnili različne odpadke – od plastičnih nakupovalnih vrečk do plavajočih predmetov, ki se zatikajo ob obrežne rastline. Lokalno prebivalstvo je divja nahajališča in travnike ob reki očistilo številnih plastenk in ostale embalaže.

Skupina izurjenih potapljačev in gasilcev je čiščenje pričela z zborom pred čolnarno PGD Gornja Radgona, nato pa so se v treh skupinah odpravili do ločenih nahajališč odpadkov. Čiščenje se je po nekaj urni akciji zaključilo z nabranimi dvanajstimi vrečami smeti. Vodja potapljaške enote GA-PO-RA in načelnik podvodne reševalne službe Slovenije pri Slovenski potapljaški zvezi, Marko Šajnovič, nam je po koncu namenil nekaj besed: »Čeprav se je ekološko stanje reke Ščavnice izpred nekaj let nekoliko izboljšalo, verjamem, da so čistilne akcije, kot je današnja, nujno potrebne, da to stanje vzdržujemo – in še pomembneje, da ga skušamo izboljšati. Veseli me, da se je akcija v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija izkazala za uspešno, seveda pa je treba pohvaliti vse sodelujoče, saj nam brez njih ne bi uspelo

V sklopu družbeno odgovorne akcije Razmišljaj EKOlogično je SPAR Slovenija prejšnji mesec ob pomoči Slovenske potapljaške zveze in lokalnega prebivalstva že očistil reko Muro. V akciji je bila ustvarjena trajnostna in reciklirana nakupovalna vrečka, ki je kupcem na voljo v trgovinah SPAR. Del sredstev, zbranih v okviru ekološke akcije, je namenjen čiščenju slovenskih rek, zato se bodo čistilne akcije odvijale tudi v prihodnje. Ker si SPAR prizadeva za ekološko ravnanje, večkratno uporabo nakupovalnih vrečk, manjšo potrošnjo lahkih plastičnih vrečk in trajnostno razmišljanje, bo tokratnemu čiščenju reke Ščavnice sledila še spomladanska čistilna akcija, v okviru katere bodo nadaljevali s čiščenjem rek na območju osrednje Slovenije.


Več v Narava