V Ljutomeru na ogled razstava o aktivnosti policije v boju za samostojno in demokratično Slovenijo

Razstava se nahaja v prostorih Golarjeve domačije, na ogled pa je do petka, 27. oktobra 2017, (razen v soboto in nedeljo) med 8. in 13. uro

Prlekija-on.net, sreda, 18. oktober 2017 ob 19:02
Odprtje razstave Človeka nikar... v Ljutomeru

Odprtje razstave Človeka nikar... v Ljutomeru

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje, Muzej slovenske policije, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer in Občine Ljutomer so v sredo, 18. oktobra, odprli gostujočo razstavo Muzeja slovenske policije Človeka nikar ... aktivnosti policije v boju za samostojno in demokratično Slovenijo.

Pred uradnim odprtjem razstave so spregovorili podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler, ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Zvonko Kustec, predsednik PVD Sever za Pomurje Drago Ribaš in upokojena kustosinja Muzeja slovenske policije mag. Biserka Debeljak, prireditev pa je povezovala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš, ki je v uvodu povedala, da smo pred več kot četrt stoletja bili priča dogodkom, ki so postavili temelje samostojnosti naše države. "V izrednih razmerah, ki so zaznamovale tisti čas, v dneh strahu in negotovosti, so ključno vlogo odigrali prav pripadniki takratne milice. A dejstvo je, da je bila v takratnem času prav slovenska milica, tisti porok varnosti, v katerega so ljudje položili vse svoje upe".

Janko Špindler je med drugim povedal, da so se dejanja takrat odvijala zelo hitro in ni bilo dosti časa za razmišljanje in tu je bila zanesljiva naša takratna milica, sedaj policija. Poudaril je tudi pomen in pomembnost spoštovanja lastne države, himne in zastave. Zvonko Kustec se je zahvalil vsem, ki so omogočili to razstavo ter zbrali vso gradivo, da nas opominja, da se take stvari ne bi več dogajale.

Drago Ribaš je povedal, da je ta razstava eden prvih poskusov, da bi skušali obelodaniti nekatere dogodke ter jih zavarovali za zgodovino za bodoče čase ter izpostavil, da z razstavo skušajo mladim povedati, da je način, kako je nastala naša država, bil krvav, vendar si tega niso želeli.

Avtorica razstave, upokojena kustosinja Muzeja slovenske policije mag. Biserka Debeljak:

Na odprtju so bili med drugim prisotni tudi župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič, direktorica občinske uprave Občine Ljutomer dr. Tatjana Fulder ter drugi predstavniki lokalnih skupnosti in državnih organov, aktivni in upokojeni delavci Policije, predstavniki območnih združenj osamosvojitvene vojne, ...

V kulturnem programu sta sodelovala dijaka GFML, Katarina Šebök in Žiga Žnidarič.

Razstava se nahaja v prostorih Golarjeve domačije, na Prešernovi ulici 21 v Ljutomeru, na ogled pa je do petka, 27. oktobra 2017, (razen v soboto in nedeljo) med 8. in 13. uro.


Več v Kultura in izobraževanje