Ustanovili radgonski Lions klub

Želijo predvsem pomagati vsem pomoči potrebnim

Prlekija-on.net, sreda, 18. oktober 2017 ob 19:31
Miroslava Prelog Borko, prva predsednica LK Gornja Radgona

Miroslava Prelog Borko, prva predsednica LK Gornja Radgona

V svetu, natanko v 208 državah, deluje več kot 46.000 Lions klubov, ki skupaj štejejo skoraj poldrugi milijon članic in članov. V Sloveniji pa je 68 klubov, ki združujejo več kot 1.500 članov, in med njimi je od nedavnega še en klub, saj je postalo Pomurje bogatejše za nov Lions klub. Ustanovili so ga namreč v Gornji Radgoni, na prvem srečanju, na turistični kmetiji Borko, pa se je zbralo kar petindvajset ustanovnih članov. Slovesna ustanovitev kluba pa je obeležena, na tako imenovanem ustanovitvenem večeru, ki je potekal v Hiši penin Frangež v Hercegovščaku, kjer so že zbrali nekaj sredstev za prvo pomoč nekoga, ki jo potrebuje.

Poleg Lions klubov Murska Sobota, Ljutomer in Lendava, je tako gornjeradgonski klub že četrti po vrsti, ki je bil ustanovljen v pomurski regiji. Klub bo prvo leto vodila Miroslava Borko Prelog, njegovi člani pa se srečujejo vsak prvi četrtek v mesecu. Botrski klub novega Lions kluba Gornja Radgona je Lions klub Murska Sobota. Kot pravi Miroslava Borko Prelog, predsednica Lions kluba Gornja Radgona, je temeljno vodilo kluba pomagati slepim, slabovidnim, gluhim in naglušnim, otrokom s karcinomom in diabetesom in z različnimi projekti prisluhniti vsem pomoči potrebnim. Zato bo Lions klub Gornja Radgona organiziral različne akcije, prireditve  in dogodke.

Poslanstvo vsakega Lions kluba na svetu je ustvarjanje in krepitev sporazumevanja med ljudmi vsega sveta, človekoljubnost, prostovoljna pomoč lokalno in širše, kjerkoli se pojavi potreba za pomočjo in zmožnost kluba, da pomaga. Začetki lionizma v Sloveniji segajo dobrih 27 let nazaj. Prvi v Sloveniji in takratni Jugoslaviji je bil 18. maja 1990 ustanovljen Lions klub Ljubljana. Po večmesečnih pripravah in ob botrstvu LC Klagenfurt Carinthia ga je ustanovil Borut Miklavčič. Že istega leta sta bila ustanovljena še dva kluba, v Kopru in Murski Soboti. LK Murska Sobota je ob botrstvu LC Radkersburg ustanovil Jože Magdič, LK Koper - Capodistria, kot prvi dvojezični klub, pa Apollonio Zvest. Leta 1994 je število klubov že zadoščalo za samostojno regijo, v tem času je imela tri cone - Štajersko, Osrednjeslovensko ter Primorsko. Regiji je predsedoval Janez Bohorič v letih 1994 in 1995, tega leta je izšla tudi prva številka glasila Slovenski Lion. Leta 1996 so bili z 22 slovenskimi Lions klubi izpolnjeni pogoji za ustanovitev začasnega distrikta, D129 Slovenija, prvi guverner je postal Janez Bohorič. Ob koncu leta 2004 slovenski Lionsi z več kot 1.300 člani izpolnijo pogoje in dosežejo status rednega distrikta.

V sedemindvajsetih letih delovanja so slovenski Lionsi v človekoljubne namene zbrali več milijonov evrov, opravljenih ur prostovoljnega dela pa niso niti šteli, niti jih ne morejo ovrednotiti. Sredstva so bila namenjena tako posameznikom, največkrat za pomoč slepim in slabovidnim ali drugače zdravstveno prizadetim, odrinjenim na družbeni in socialni rob, kot tudi organizacijam, največkrat za nabavo pripomočkov za boljšo kakovost življenja. V nekaj zadnjih letih so Slovenijo obiskali že številni predsedniki LCI, kar ob upoštevanju dejstva, da je lionizem razvit v 208 državah sveta, govori o pozornosti, ki jo delo klubov vzbuja pri vodstvu te humanitarne organizacije.

Slovenski Lionsi so med najbolj aktivnimi v regiji Srednje in Vzhodne Evrope, že od leta 1996 se udeležujejo vseh svetovnih konvencij LCI, evropskih forumov in posebnih oblik dela Lionsov v centralni in vzhodni Evropi. Danes je Slovenija v skoraj 60 klubih, združujejo več kot 1.500 lionov, in je med državami z največjo gostoto članov LK na tisoč prebivalcev in ta še vedno raste. V Lions klubih se povezujejo ljudje različnih poklicev, ras, veroizpovedi in političnih profilov z namenom, da združijo svoje znanje in moči za dobrobit skupnosti v kateri živijo in delujejo. Vsak peti član slovenske Lions organizacije je članica. Od 8. maja 1999 v Sloveniji deluje tudi prvi ženski Lions klub - LK Celje Mozaik, temu je sledil LK Maribor Zarja, pa Ljubljana Viva... Lions klubi imajo tudi svoj podmladek, ta deluje v Leo klubih, ki v številnih klubih združujejo več sto mladih. Tudi člani slovenskih Leo klubov so med najaktivnejšimi v Evropi.

Stari Rimljani so mesec april imenovali Aprilis, kar pomeni odpreti in označuje čas v letu, ko se začne prebujati narava. Lionsi, ki s svojo velikodušnostjo odpirajo vrata ljudem, ki nanje potrkajo, kot je to storila Helen Keller davnega leta 1925, so v njem našli simbolno povezavo. Distrikt 129 v letu 2017/18 vodi Marko Gospodjinački, ki je bil za guvernerja izvoljen maja 2017. Njegovo geslo je: Združeni v vrednotah! Guverner prihaja iz Lions kluba Bled Golf in je delo prevzel 1. julija 2017.


Več v Kultura in izobraževanje