Gasilska vaja ob mesecu požarne varnosti v Bučkovcih

V vaji so sodelovali gasilci PGD Mala Nedelja, Radoslavci, Precetinci in Stara Gora

Branko Košti, torek, 24. oktober 2017 ob 19:14
Gasilska vaja v Bučkovcih

Gasilska vaja v Bučkovcih

V mesecu požarne varnosti, so gasilci sektorja Mala Nedelja, v katerega so vključena PGD Precetinci, Radoslavci in Mala Nedelja, v popoldanskih urah v soboto, 23. oktobra, izvedli operativno vajo, po taktični predpostavki, ki jo je pripravila GZ Ljutomer.

Scenarij vaje je predvideval požar na velikem stanovanjskem in gospodarskem poslopju v Bučkovcih, ki predstavlja sklenjeno celoto v obliki črke U. Posebno specifiko predstavlja dejstvo, da so gospodarski objekti pokriti s pločevinasto streho, na strehi pa so nameščeni paneli sončne elektrarne, kljub velikosti pa ni nobenega požarnega zidu. Zato tovrstni objekti predstavljajo poseben izziv za gašenje.

Poleg PGD sektorja Mala Nedelja, so na vaji sodelovali tudi gasilci iz PGD Stara Gora, ki se nahaja v neposredni bližini. Vajo sta spremljala predsednik GZ Ljutomer Andrej Trstenjak in poveljnik GZ Ljutomer Dušan Hunjadi. V analizi po vaji sta delo gasilcev in vodstva ocenila kot dobro v vseh fazah, od alarmiranja, prihoda na požarišče in postopke na požarišču. Še posebej sta poudarila zahtevnost gašenja takšnih objektov, saj se zaradi izostanka požarnih zidov požar zelo hitro širi, zaradi pločevinaste strehe pa je klasično polivanje neučinkovito, ampak je potrebno pred gašenjem kritino odstraniti.


Več v Kultura in izobraževanje