Jesen je lepša ob morju

Kar 183 starostnikov na brezplačnem tedenskem oddihu

Prlekija-on.net, ponedeljek, 30. oktober 2017 ob 09:37
Starostniki na Debelem rtiču

Starostniki na Debelem rtiču

Mnogi starejši državljani Slovenije si bodo gotovo zapomnili letošnji oktober, ko jim je Rdeči križ Slovenije omogočil teden dni brezplačnih počitnic v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS na Debelem rtiču. V dveh izmenah je namreč enotedenski oddih tam preživelo skupaj 183 starejših, ki so jih izbrali v RKS OZ: Celje, Cerknica, Domžale, Gornja Radgona, Hrastnik, Izola, Laško, Lendava, Litija, Ljubljana, Ljutomer, Mozirje, Murska Sobota, Ptuj, Slovenske Konjice, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, Ajdovščina, Brežice, Grosuplje, Idrija, Kočevje, Krško, Logatec, Nova Gorica, Postojna, Ribnica, Sevnica, Sežana, Tolmin, Velenje in Vrhnika. Zanje je RKS zagotovil namenska sredstva FIHO in sredstva, ki so jih dobrosrčni ljudje v ta namen darovali med humanitarnimi akcijami »Peljimo jih na morje!« in dobrodelnim koncertom.

V času oddiha so za udeležence pripravili bogat animacijski program z veliko dogajanji, prireditvami, druženji, seveda pa ni manjkalo niti kopanja, telovadbe..., vmes so nabrali oljke, imeli pohode in sprehode, krepili smejalne mišice ob pantomimi, v kinu si ogledali filme ipd. Samo ugibamo lahko, koliko pripovedi o takšnih doživetjih so po vrnitvi v domače okolje s svojci in prijatelji delili starostniki, ki so preživeli lepe oktobrske dneve v MZL RKS Debeli rtič, saj so jim počitniški dnevi prinesli nešteto novih doživetij, saj so jim strokovne službe v letovišču RKS pozorno in predvsem zelo poznavalsko pripravile animacijski program, kjer vsakdo najde nekaj zanimivega zase. Preventivni zdravstveni program zanima prav vse, mnogi komaj čakajo na eno od vodenih vadb v vodi in na suhem, turnirji v namiznem tenisu in namiznem nogometu ter pikadu v mnogih prebudijo tekmovalno žilico, ustvarjalnost pa dobi krila na številnih delavnicah. Pravilna prehrana je pomembna v vseh življenjskih obdobjih in ker se naše potrebe z leti spreminjajo, vlada veliko zanimanje za skrivnosti zdrave kuhinje, ki so jih med brezplačnimi tedenskimi počitnicami spoznavali z Emilijo Pavlič.

Med druženjem in spoznavanjem novih stvari čas hitro mine, tudi med obiskom študentov Fakultete za turistične študije, ko so skupaj izdelovali svečnike in zlagali origami (ribico in knjižno kazalo). Počitnikarje je obiskala tudi generalna sekretarka RKS Renata Brunskole, ki jim je povedala, da želijo v Rdečem križu Slovenije prispevati svoj delež h kakovosti življenja starejših ljudi, saj brez njihove pomoči mnogi med starostniki nikoli ne bi videli morja. Dodala je še: "Sočasno hočemo pokazati, da so starejši ljudje pomemben vir družbe, zlasti pri delu RK. Vemo, da starejši ko smo, več zdravstvenih težav imamo in počitnice ob morju dobro denejo. Na žalost pa veliko starejšim pokojnina ne omogoča takšnih počitnic, kot jih v teh sončnih dneh preživljate v MZL RKS Debeli rtič, kjer je poleg skrbi za zdravje zelo pomembno tudi druženje, tkanje novih prijateljskih vezi in spoznanje, da je pri nas še veliko dobrih in prijaznih ljudi, ki drug drugemu namenimo lepo besedo."

Za obe skupini so organizirali tudi izlet z ladjico v mesto Koper, ob tem so ustvarili tudi knjižni kotiček, kjer so si lahko udeleženci knjige izbrali in jih odnesli domov. Nekaj tistih malo bolj "lenih" pa se je kratkočasilo ob čajankah, petju, pikadu, biljardu, namiznem nogometu in namiznem tenisu, sprostitvenih delavnicah (joga, tapkanje), pantomimi in kričaču. "Zadnji dan smo podelili priznanja in jih obdarili, za kar je poskrbelo naše spremljevalno osebje," je povedala mag. Ana Žerjal, vodja MZL RKS Debeli rtič. Osemdesetletna udeleženka letovanja, ki je otroštvo preživela ob Savi, kjer ni upala v vodo zaradi strahu, da jo bo odnesla pa je dejala: "Voda dobro dene. Po plavanju sem zelo sproščena. Zelo sem hvaležna, da so me prijateljice, ki sem jih tukaj spoznala opogumile, vaditelj pa me je tako usmerjal, da je bilo vse zelo enostavno."


Več v Kultura in izobraževanje