Gaudeamus igitur spet po petdesetih letih

Zbrani maturantke in maturanti soboškega učiteljišča

Filip Matko Ficko, torek, 7. november 2017 ob 20:243
Srečanje maturantk in maturantov po pol stoletja

Srečanje maturantk in maturantov po pol stoletja

Po pol stoletja je zopet zazvenela pesem »Gaudeamus igitur«, ki se kot neke vrste himna poje ob uradnih slovesnostih dijakov in študentov, maturantkam in maturantov soboškega Učiteljišča leta 1967. Zbralo se jih je 42 od nekdanjega števila 72.

Veselili so se torej tudi 20. oktobra letos v restavraciji hotela Diana v Murski Soboti, ko njihove duše niso več tako mlade, so pa plemenite in obogatene z mnogimi izkušnjami ter doživetji v minulih petih desetletjih. Zbralo se je 42 nekdanjih dijakinj in dijakov A in B oddelka, pridružila pa sta se jim še profesorica likovnega pouka ter nekdanja razredničarka B oddelka Majda Babič ter profesor športne vzgoje Davorin Babič, ki je bil duša in srce športne vzgoje enajstih mladeničev v dveh oddelkih. Spomnili so se preminulih ducat sošolk in sošolcev ter profesorjev: razredničarke Silve Hradil in Dare Betriani ter Anteja Novaka.

Prepričani so še danes, da je Učiteljišče v Murski Soboti za tedanji čas odlično opravilo svoje poslanstvo, njegovi maturanti, kot predzadnja generacija (1962-1967) so dosegli svoje poklicne in življenjske cilje, tudi tisti, ki so kasneje svoje poslanstvo opravljali na drugih zahtevnih in odgovornih področjih. Od prvega do tretjega letnika so bile tedaj oblikovane tri paralelke bodočih učiteljiščnikov iz tedanjih štirih pomurskih občin, med dijaki ni bilo socialnih razlik, odlikovala jih je skromnost, kolektivnost… V šolski stavbi (danes je to Osnovna šola I Murska Sobota) so se tedaj »stiskale« kar tri učne ustanove: gimnazija, učiteljišče in telovadna šola, zunanja športna igrišča pa so pomagali graditi dijaki kot brigadirji. Po tretjem letniku sta bila oblikovana dva oddelka s 36 dijakinjami in dijaki, vse do končanega petega letnika.

Na tokratnem srečanju so sklenili, da se bodo odslej srečevali vsako leto v Murski Soboti kot sošolci, stanovski kolegi, prijatelji, skratka, kot generacija istega leta rojenih. Seveda pa ob tem pričakujejo udeležbo tudi tistih, ki so se tokrat opravičili iz zdravstvenih razlogov ali zaradi odsotnosti v tujini.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje