Učenci OŠ Stročja vas na 2. mednarodni izmenjavi na Slovaškem

Mednarodni projekt Erasmus+, katerega so se udeležili učenci OŠ Stročja vas na Slovaškem

Prlekija-on.net, petek, 10. november 2017 ob 20:44
Učenci OŠ Stročja vas na Slovaškem

Učenci OŠ Stročja vas na Slovaškem

V ponedeljek, 16. 10. 2017, smo se učenci Petra Kaučič, Jakob Kardinar in Matija Zanjkovič iz 9. razreda, ter jaz, Daša iz 8. razreda, v okviru projekta Erasmus+, odpravili na Slovaško. Z nami so potovale učiteljica Tadeja Jurkovič, učiteljica Monika Šalamun in gospa ravnateljica Mateja Leskovar Polanič.

Ponedeljek, 16. 10. 2017
V ponedeljek smo se ob 10. uri odpravili na pot proti Košicam. Na Madžarskem smo obiskali kraj Gödöllö, kjer stoji največji baročni dvorec Elizabete Bavarske. Okoli 19. ure smo prispeli v Košice, kjer smo se namestili v hotel. Nato smo šli na večerjo, po večerji pa smo imeli kratek sprehod po mestu. Na koncu pa utrujeni šli spat.

Torek, 17. 10. 2017
Torkovo jutro smo začeli z zajtrkom ter se z javnim avtobusom odpeljali v osnovno šolo Sv. Cirila in Metoda – šolo gostiteljico, kjer je potekala predstavitev šole, na kateri so plesali folkloro, peli in igrali na citre. Sledile so delavnice po državah. V delavnici, kjer so nam predstavili Avstrijo, smo z učenci plesali dunajski valček. Sledile so še delavnice o Grčiji, Nemčiji in Sloveniji, kjer so nam predstavili razlike med našo državo in Slovaško. Zaplesali smo tudi tradicionalen belgijski ples. Obiskali smo še delavnico, kjer smo pekli krompirjeve palačinke – LOKŠE. Sledilo je kosilo, nato pa smo si ogledali Artfarm, kjer smo videli veliko različnih slik, fotografij in umetnin. Tu smo si udeleženci izmenjali tudi zastave, ki smo jih izdelovali doma. Naša tema je bila: VREDNOTE. Vsem ostalim smo predstavili tudi kretnje za 8 krogov odličnost, za vrednote, ki jih usvajamo v šoli: odgovornost, fleksibilnost, uravnoteženost, predanost, govori z dobrim namenom, integriteta, to je to! In napake dišijo po uspehu. Potem smo imeli prosti čas, zato smo šli v trgovski center, večer pa na večerjo, kjer smo se spoznali z učenkami iz Španije in postali zelo dobri prijatelji.

Sreda, 18. 10. 2017
V sredo zjutraj smo opravili zajtrk nato pa se odpravili na obisk škofa in podžupanje. Kasneje smo učenci šli v fitnes, kjer smo se zelo zabavali. Sledilo je kosilo, potem smo se peš odpravili proti hotelu. V prostem času smo šli v mesto, kjer smo si kupili spominke. Večer smo si ogledali baletno predstavo Janošik, ki mi je bila zelo všeč. Na koncu smo se vsi skupaj odpravili na večerjo, kjer smo navezali stike tudi z drugimi učenci. Ko smo prišli v hotel, smo spakirali in se odpravili spat.

Četrtek, 19. 10. 2017
Zadnji dan našega potovanja, smo začeli z zajtrkom, po katerem je sledilo pakiranje za domov. Z avtobusom smo se odpravili v Žakovce, kjer smo si ogledali delovanje skupine, ki jo vodi župnik in ki skrbi za ljudi, ki so ostali na robu družbe, nato smo imeli voden ogled Belianske jame. Sledilo je kosilo in vožnja nazaj v Košice. Tam smo se od vseh težko poslovili ter se odpravili na dolgo pot proti domu. Seveda smo naredili postanek tudi v McDonald'su. Pozno ponoči oz. zelo zgodaj zjutraj smo se polni novih vtisov vrnili domov, v Stročjo vas.

Daša Koprivnik, 8. razred


Več v Kultura in izobraževanje