Martinovanje pri Svetem Juriju ob Ščavnici

Ob podpori občine in s sodelovanjem društev je prireditev pripravilo TD Sv. Jurij ob Ščavnici

Branko Košti, nedelja, 12. november 2017 ob 10:46
Martinovanje pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Martinovanje pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Turistično društvo Sveti Jurij ob Ščavnici je v sodelovanju z ostalimi društvi ter ob podpori Občine Sv. Jurij, v soboto, 11. novembra, drugo leto zapored, pripravilo Martinovanje na ploščadi pred Kulturno upravnim središčem. Namen prireditve je obuditev praznovanja starega slovenskega praznika, utrjevanje sodelovanja med društvi in prijetno druženje ljudi, katerega je v zadnjem času daleč premalo.

Hladno in oblačno vreme ni obetalo velikega števila obiskovalcev, vendar se je s prihodom pohodnikov, kateri so se vrnili z dvanajst kilometerskega pohoda, kje drugje kot po vinorodnih gričih Sovjaka in okoliških krajev, ploščad lepo napolnila. Pohodniki so prinesli veliko prešernega razpoloženja, katero se je, ob bogati ponudbi domačih pogač, tünke, langaša in vročih kostanjev ter seveda mladih vin in medenih napitkov, kmalu preneslo na vse obiskovalce. Za dodatno ogrevanje so skrbeli še domači muzikanti, navedene dobrote pa so prispevali člani in članice turističnega društva, čebelarskega društva, vinogradniki iz Sovjaka ter članice Društva podeželskih žena.

Zbrane sta najprej nagovorila predsednik TD Sv. Jurij Janez Mir in župan Mirko Petrovič, svoji pesmi, posvečeni prleškim goricam in valujočim žitnim poljem, pa je recitiral predsednik Ljubiteljskega literarnega društva Boštjan Petučnik. Najpomembnejše dejanje, blagoslov mladega vina, je opravil farni župnik Boštjan Ošlaj.


Več v Družabno