Prleški mošt so v vino spremenili Gorenjci

Martinovanje v središču Male Nedelje

Branko Košti, ponedeljek, 13. november 2017 ob 08:10
Martinovanje pri Mali Nedelji

Martinovanje pri Mali Nedelji

Martinovanje v središču Male Nedelje ima že večletno tradicijo. Zasluge za to pripadajo prizadevnemu vodstvu Društvu vinogradnikov Mala Nedelja, ki vsako leto na Martinovo nedeljo, za krajane, vinogradnike in vse goste, pripravi kakšno novost.

Tako so letos eno najpomembnejših opravil v vinogradniškem letu, ko iz mošta nastane mlado vino, zaupali posebnim gostom, članom Društva kulturnih dejavnosti Vagant iz Kranja. Torej se je verjetno prvič v zgodovini zgodilo, da so prleški mošt v vino spremenili Gorenjci. Treba je priznati, da je namestnik sv. Martina, prodekan vinske fakultete Janez Trtnik s svojo ekipo, delo opravil odgovorno in temeljito, kar je zagotovilo, da bo v sodih prleških vinogradnikov dozorelo vino odličnega letnika 2017. In še eno presenečenje so pripravili gostje iz Gorenjske: vsem udeležencem so podarili izvod posodobljenega besedila Dalmatinove Biblije Novi testament iz leta 1584. Sami so priznali, da je bilo to, da Gorenjci nekaj brezplačno podarijo Prlekom, zgodovinsko dejanje in bi bilo primerno v bodoče ta dan praznovati kot državni praznik.

Martinovanja sta se udeležili tudi Vinska kraljica DV Mala Nedelja, Martina IX Daša Horn in županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba. Obe sta udeležence nagovorili in z njimi tudi nazdravili.


Več v Družabno