Člani Likovnega kulturnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici so praznovali dva jubileja

Ob jubileju so odprli razstavo nekdanjih in sedanjih članov

Branko Košti, sreda, 15. november 2017 ob 19:22
Jubilej LKD Sveti Jurij ob Ščavnici

Jubilej LKD Sveti Jurij ob Ščavnici

Člani in članice Likovnega kulturnega društva Sv. Jurj ob Ščavnici, so v soboto, 11. novembra, v galeriji KUS, odprli jubilejno razstavo ob 20-letnici delovanja društva.

Dvajset let organiziranega likovnega ustvarjanja v Občini Sv. Jurij je predstavil predsednik društva Zdravko Patty. Zahvalil se je vsem nekdanjim in sedanjim ustvarjalcem, ki s svojo bogato ustvarjalnostjo skrbijo, da galerija KUS vseh pet let od odprtja gostom in obiskovalcem nudi na ogled nova dela.

To pa ni bil edini jubilej, katerega so praznovali ta večer. 14. oktobra je namreč preteklo 45 let od odprtja Veberičeve galerije v Seliščih, prve zasebne umetniške ustanove v takratni Jugoslaviji. Pestro zgodovino galerije je predstavil njen ustanovitelj in lastnik, akademski slikar Lojze Veberič. Obiskovalci so z zanimanjem prisluhnili njegovi pripovedi o začetnih težavah, ko s svojo idejo ni mogel prodreti pri lokalni politiki v takratnem Vidmu, na srečo so za njo imeli več razumevanja na okraju v Gornji Radgoni. Seveda je bila tudi ta podpora zgolj moralna, materialna sredstva je moral zagotavljati sam iz svojih prihodkov.

Za uradno otvoritev galerije je bil namerno izbran datum 14. oktobra 1972, Dan prosvetnih delavcev, kar je zagotovilo množico obiskovalcev prve razstave, na kateri je Veberič razstavil 105 svojih del. Na otvoritvi je zapel tudi Ljutomerski oktet. Dogodek je odmeval v tiskanih medijih, češ, Veberič ustanavlja privatno galerijo v Seliščih, s strani politike sta bila napadana Manko Golar in Ivan Kreft, kateri je Veberiča hrabril z besedami: "Politika ima kratek vek, umetnost je večna".

V naslednjih letih se je v galeriji in okolici odvijalo bogato kulturno umetniško dogajanje. Organizirane so bile likovne kolonije likovnega društva LIKOS iz Murske Sobote, pet kolonij je pripravilo Združenje likovnih skupin Slovenije, potekale so tudi kiparske kolonije, med drugimi sta v Seliščih ustvarjala Lojze Logar In Stojan Batić, razstavljali so celo umetniki iz Moskve. Pomembno mesto v delovanju je imela tudi glasba, saj je galerija gostila umetnike kot so Ladko Korošec s Sonjo Hočevar in Rajkom Koritnikom, trio Lorenz, odvijali pa se tudi tabori Glasbene mladine Slovenije. Obiskovalci so prihajali z vseh koncev sveta, največ rojakov je prišlo v organizaciji Slovenske izseljenske matice.

Zaradi bolezni lastnika in ustanovitelja Galerije Lojzeta Veberiča, je kulturno dogajanje v Seliščih pojemalo, primanjkuje finančnih sredstev za vzdrževanje. Dokler lastnik še živi, po svojih močeh skrbi za domačijo, saj je Galerijo ustvaril v svoji rojstni hiši. Vprašanje je, ali bo po njegovi smrti kdo poskrbel za ta kulturno umetniški biser v Prlekiji.

Zbranim likovnikom je ob jubilejih čestitala predstavnica OI JSKD Gornja Radgona Slavica Kovačič in predsedniku društva podelila zahvalo OI JSKD, Lojzetu Veberiču pa priložnostno darilo. Člani Likovnega društva pa so iz rok predsednika Zdravka Pattyja, prejeli spominske majice in skicirke.


Več v Kultura in izobraževanje