Akcija ob mednarodnih dnevih boja proti nasilju nad ženskami v Pomurju

Od 1.12.107 do 4.12.2017 je razstava maket institucij in nevladnih organizacij, ki so povezane v mrežo pomoči žrtvam nasilja v družini, na ogled v trgovini Jager v Ljutomeru

Prlekija-on.net, sobota, 2. december 2017 ob 12:55
Razstava maket mreže pomoči žrtvam nasilja v družini

Razstava maket mreže pomoči žrtvam nasilja v družini

V spomin na sestre Mirabel, ki so bile brutalno umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki leta 1960, je Generalna skupščina združenih narodov na 1. feministični konferenci Latinske Amerike in Karibov v Bogoti leta 1981 razglasila 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami.

16-dnevne akcije proti nasilju nad ženskami so del svetovne kampanje za človekove pravice žensk. Prva kampanja je potekala leta 1991. Akcije so se začele 25. novembra z mednarodnim dnem boja proti nasilju nad ženskami in zaključijo 10. decembra s svetovnim dnem človekovih pravic.

Z namenom ozaveščanja javnosti in aktivne soudeležbe vseh, ki lahko prispevajo k spremembam na tem področju, po vsem svetu potekajo dnevi aktivizma proti nasilju nad ženskami in nasilju na podlagi spola.

Nasilje nad ženskami je namreč ena najresnejših oblik kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zato zahteva nujen odziv vseh institucij in organizacij v smeri preprečevanja in nudenja ustrezne pomoči žrtvam. Svetovni statistični podatki kažejo, da se največ nasilja nad ženskami dogaja v družini. Prisotno je v vseh kulturah in družbenih slojih in ne zgolj med revnejšo in slabše izobraženo populacijo, kot ljudje pogosto zmotno mislijo. Statistike kažejo, da vsaka četrta ženska v Evropski uniji vsakodnevno doživlja nasilje v svojem domu ali izven njega. Nacionalna raziskava o nasilju v zasebni sferi in v partnerskih odnosih je pokazala, da je vsaka druga ženska v Sloveniji od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja. 92 % povzročiteljev fizičnega nasilja nad ženskami je moških.

Žrtve nasilja se lahko po pomoč obrnejo na center za socialno delo, policijo, nevladne organizacije, zdravstveno službo,… Vsi ti so se dolžni na informacijo o nasilju odzvati in se povezati med seboj v učinkovito mrežo pomoči.

Inštitucije in nevladne organizacije, ki delujejo na področju preprečevanja nasilja v družini v pomurski regiji (Centri za socialno delo Pomurja, Policija, Varna hiša Pomurja, Materinski dom Škofijske Karitas Pomurja s svetovalnico, Krizni center za žrtve nasilja v družini in druge) tokrat svojo pozornost usmerjajo prav v prikaz mreže pomoči žrtvam.

Strokovne delavke Materinskega doma Škofijske Karitas Pomurja, Varne hiše Pomurja in Centra za socialno delo Gornja Radgona so izdelale makete institucij in nevladnih organizacij, ki so povezane v mrežo pomoči žrtvam nasilja v družini. Ideja je kalila na Aktivu za obravnavo nasilja v družini pomurskih centrov za socialno delo in Sekciji varnih hiš, materinskim domov in zavetišč za brezdomne osebe v Pomurju. Cilj akcije je informirati širšo javnost o oblikah možnih pomoči, prikazati povezanost delovanja vseh vključenih služb ter nagovoriti žrtve, da se opogumijo poiskati pomoč. Pobudnica za omenjeno akcijo je regijska koordinatorica za preprečevanje nasilja v družini pri CSD Gornja Radgona, Tina Vukan.

Razstavo si lahko ogledate:
  • od 1.12.107 do 4.12.2017 v trgovini Jager v Ljutomeru (Ormoška c. 44 a, Ljutomer)
  • od 4.12.2017 do 7.12.2017 v Kulturnem domu Lendava (Trg Györgya Zale 1, Lendava)
  • od 7.12. do 12.12.2017 v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota (Zvezna ul. 10, Murska Sobota).
Od 29.11.2017 do 1.12.2017 je bila na ogled tudi v prostorih Centra za socialno delo Gornja Radgona (Partizanska c. 21, II. nadstropje).

Vljudno vabljeni!


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje