Pihalna godba Sv. Jurij ob Ščavnici igra že dvajset let

Dvajsetletni jubilej je z nastopom popestri Alfi Nipič

Branko Košti, nedelja, 3. december 2017 ob 18:50
20 let Godbe na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici

20 let Godbe na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici

Godbeniki in godbenice Godbe na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici so s slavnostnim koncertom v soboto, 2. decembra, proslavili 20 letnico delovanja, druženja in prijateljevanja. Kocbekova dvorana KUS je komaj sprejela vse obiskovalce, ki so želeli v slovesnem trenutku uživati ob glasbi, s katero jih njihovi soobčani razveseljujejo že dvajset let.

Skupno glasbeno pot je nekaj glasbenih zanesenjakov pričelo februarja leta 1997 na domačiji Branka Krefta, kjer so v začetnem obdobju tudi vadili, pozneje so vrsto let vadili v župnijskem prostoru, vse do izgradnje KUS, kjer imajo sedaj dobre pogoje za glasbeno ustvarjanje. Branko Kreft je bil tudi prvi predsednik godbe, vmes je nekaj časa opravljal dolžnosti predsednika Milan Ducman, pa spet Branko Kreft, danes pa godbo organizacijsko vodi predsednik Matjaž Rožman. Strokovno sta godbo vodila dva dirigenta, v začetnem obdobju Matija Kovačič, sedaj pa je njihov strokovni vodja Slavko Ahlin.

V dvajsetih letih je jürjovška godba nenehno rastla, tako številčno kot kvalitetno. Od začetnih manj kot deset članov, danes igra okrog trideset godbenic in godbenikov in, kar je še posebej razveseljivo, velik del sedanje sestave tvorijo mladi z glasbeno izobrazbo, kar zagotavlja kontinuiteto delovanja tudi v bodočnosti. Ne druži pa jih samo glasba, je na slovesnosti povedal predsednik Matjaž Rožman, med njimi so se stkala pristna prijateljstva, katera utrjujejo tudi z druženjem in zabavo. Da bi združili koristno s prijetnim in zabavnim, v zadnjih letih organizirajo intenzivne vaje, najraje kje ob morju, kjer skupaj, nekateri tudi s svojci, preživijo nekaj skupnih dni ob delu, druženju in zabavi ter tako še utrdijo medsebojne vezi.

V Občini Sveti Jurij skorajda noben dogodek ne mine brez njihove godbe, redno se udeležujejo revij v organizaciji JSKD, svojo kvaliteto pa preverjajo še na tekmovanjih pihalnih orkestrov. Radi se pohvalijo z Zlato Plaketo Vinka Štrucla, ki so jo prejeli leta 2014 na tekmovanju v Ormožu.

Na sobotnem koncertu so godbeniki predstavili bogat repertoar klasičnih, narodnih, orkestralnih in tudi modernih priredb, drugi del koncerta pa je popestril gost Alfi Nipič.

Godbeniki so se s pisnimi zahvalami zahvalili nekdanjim in sedanjim članom in članicam, Občini Sv. Jurij ob Ščavnici, Župniji Sv. Jurij, ZKD Sv. Jurij in OI JSKD Gornja Radgona. Iz rok župana Mirka Petroviča so prejeli priznanje Občine, predsednica Sveta IO JSKD Gornja Radgona Slavica Kovačič pa je godbi izročila srebrno Gallusovo značko za dvajset let ustvarjanja na glasbenem področju.


Več v Kultura in izobraževanje