Zvonku Gredarju posthumno priznanje za prostovoljstvo

V občini Gornja Radgona podelili priznanja številnim prostovoljcem in društvom, ki prispevajo k večjemu občutku varnosti

Prlekija-on.net, petek, 8. december 2017 ob 13:051
Prireditev ob mendarodnem dnevu prostovoljstva

Prireditev ob mendarodnem dnevu prostovoljstva

Ker je občina Gornja Radgona že četrto leto pridobila laskavi naslov »Prostovoljstvu prijazno mesto«, ki ga podeljuje Slovenska filantropija – Združenje za promocijo prostovoljstva, so letos drugič v mestu ob reki Muri pripravili posebno prireditev, na kateri je bilo podeljenih veliko priznanj, med njimi pa tudi posthumno priznanje, ki je namenjeno pokojnemu Zvonku Gredarju.

Na posebni prireditvi ob mendarodnem dnevu prostovoljstva, ki je potekala v mestnem muzeju – Špitalu, in ki ga je povezovala Simona Pirc Katalinič, je prisotne nagovori radgonski župan Stanislav Rojko, ki je skupaj s predsednikom kmisije za priznanja, pohavle in nagrade Brankom Klunom tudi podeljeval priznanja. Seveda je dogajanje popestril tudi kulturni program za kar so poskrbeli učenci Glasbene šole Gornja Radgona: Mladinski pevski zbor GŠ GR, z zborovodkinjo Natašo Majcen Trobentar, in ob spremljavi Dmytra Averianova, ter solistki: Anja Elbl in Eva Pintarič.

"Biti prostovoljec pomeni biti aktiven, velikodušen, zainteresiran in srčen. Biti del skupnosti, ki mu zanjo ni vseeno. Prostovoljec je človek z notranjim bogatim osebnostnim razvojem, ki zna graditi mrežo prijateljev, nesebično pomagati sočloveku in ceni kvaliteto bivanja, kar prav tako deli z drugim brez materialnega vrednotenja", je uvodoma dejala Simona Pirc Katalinič, ki je dodala, kako je praznovanje mednarodnega dneva prostovoljstva namenjen vsem tistim posameznikom in organizacijam, ki svojo moč in energijo namenijo za druge ter za pozitivne spremembe v skupnosti. Brez prostovoljcev bi bilo življenje v Sloveniji bistveno osiromašeno. Vsakodnevno življenje ljudi, ki se spopadajo z velikimi stiskami, bi bilo še težje. Bilo bi bistveno manj kulturnih in športnih dogodkov. Pa vendar prostovoljstvo v družbi še vedno nima prave veljave in se prepogosto razume kot samoumevno. Nanj se spomnimo ob večjih humanitarnih krizah, ko so prostovoljci prvi, ki se aktivirajo na terenu.

Da bi se jim lahko zahvalili tudi javno, je občina Gornja Radgona že drugo leto samostojno objavila javni natečaj za podelitev priznanj župana na področju prostovoljstva za leto 2016. Prišlo je kar nekaj predlogov, tako da sta predsednik Komisije za priznanja, pohvale in nagrade občine Gornja Radgona, ter župan občine Gornja Radgona, podelila skupaj 13 priznanj za področje prostovoljstva na območju omenjene občine. Prjeli so jih: Tanja Borko, Maja Žinkovič, Bojan Bežan, Janko Augoštin, Marta Klemenčič, Andrej Fišinger (vsi za delo v rdečem križu), Boštjan Kramberger za delo v invalidskem društvu Sožitje in v gasilstvu, Niko Klun za treniranje mladih rokometašev Arconta, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, podružnice župnije Gornja Radgona, Hedvika Korošec za delo v Župnijski Karitas Gornja Radgona, Mira Skok Korošec za dejavnost v Sožitju ter združenju vrednot borcev NOB, mladinski gasilski tabor Gornja Radgona ter posmrtno gasilec in mentor Zvonko Gredar. Zanj so dejali, da je že v srednji šoli aktivno deloval v mladinskih organizacijah in v planinskem društvu, kjer je opravljal več različnih funkcij na področju organiziranja in izobraževanja mladih; redno se je udeleževal mladinskih delovnih akcij in se ob tem izobraževal. Pridobil si je naziv planinski vodnik, nekaj let opravljal tudi mentorsko delo na osnovnih šolah in skrbel za vzgojo mladega kadra. Zvonko Gredar je postal član ribiške družine in kasneje tudi PGD Spodnji Ivanjci. Že od včlanitve v gasilske vrste, od leta 2000, je skrbel za vzgojo kadra v društvu. V obdobju med 2008 in 2013 je bil član mladinskega sveta pri Gasilski zvezi Slovenije, istočasno pa tudi predsednik regijske mladinske komisije. S svojim delom je veliko prispeval, da je mladina v pomurski regiji postala bolj aktivna, predvsem na področju mladinskih kvizov in orientacije; število ekip v regiji se je v tem času povečalo za petkrat.

Kot mentor je z enotami domačega PGD Spodnji Ivanjci dosegal odlične rezultate na vseh nivojih. Njegovo najljubše delo je bilo vsekakor delo mentorja mladih; pripravil in usposobil pa je kar nekaj gasilskih ekip, tudi ženske ekipe, ki so dosegale - in še dosegajo, odlične rezultate na državnem nivoju. Skrbel je za vzgojo operativnih gasilcev, saj se je tudi sam stalno strokovno izobraževal: opravil je tečaj za višjega gasilca, tečaj za višjega gasilskega častnika organizacijske smeri ter gasilskega predavatelja. Poleg usposabljanja gasilskega kadra si je še posebej prizadeval, da je bila izvedena obnova gasilskega doma v Sp. Ivanjcih in nabavljeno prepotrebno gasilsko vozilo za prevoz moštva.  Žal pa, zaradi prehitre smrti, uradnemu prevzemu tega gasilskega vozila ni mogel prisostvovati. Zaradi velikih dosežkov v celotnem preteklem obdobju na področju prostovoljstva, predvsem na področju gasilstva, so Zvonku Gredarju podelili posthumno priznanje župana, ki ga je prevzela njegova žena, Elica Gredar.

Pred zaključkom prireditve so se prisotni seznanili tudi z besedami Anice Mikuš Kos, predsednice Slovenske filantropije, ki opozarja, da prepogosto slišimo, da zlo poraja zlo, in premalokrat, da dobro poraja dobro. Ob težkih zgodbah in strašnih napovedih si želimo, da bi se tudi skozi prostovoljstvo širilo več dobrega. In tokrat smo v Gornji Radgoni spet spoznali veliko ljudi, ki skozi prostovoljstvo širijo samo dobro.


Več v Kultura in izobraževanje