Radgonski godbeniki ogreli svoje občane

Ljubitelji glasbe uživali na božično – novoletnem koncertu

Prlekija-on.net, sobota, 30. december 2017 ob 14:52
Božično-novoletni koncert KD Pihalni orkester Gornja Radgona

Božično-novoletni koncert KD Pihalni orkester Gornja Radgona

V počastitev dneva samostojnosti in enotnosti ter božično - novoletnih praznikov je KD Pihalni orkester Gornja Radgona, ki deluje že 94. leto, in ki ga trenutno vodi predsednik Andrej Subašič, pripravil tradicionalni božično – novoletnem koncert, ki je napolnil veliko dvorano Kulturnega doma Gornja Radgona. Na koncertu, ki so ga omogočili: Kulturno društvo Pihalni orkester Gornja Radgona, Občina Gornja Radgona, Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona Kultprotur in OI JSKD Gornja Radgona, je nastopalo 35 glasbenikov, vodil pa jih je dirigent Franek Radolič. Nabito polna dvorana obiskovalcev je, ob odlično izvedenem koncertu, ki ga je povezovala moderatorka Alenka Regoršek, doživela čudovite glasbene trenutke.

Sam koncert, ki so ga glasbeniki pričeli z igranjem slovenske himne, je bil posvečen tudi 20-letnici smrti kapelnika Franja Irgoliča. Zato so najprej zaigrali nekatere skladbe, ki jih je orkester igral pod njegovo taktirko, prvič so zaigrali tudi skladbo Radenska koračnica, ki jo je komponiral omenjeni Franjo Irgolič. Kot gost večera je na odru nastopal Moški vokalni kvintet Aeternum, ki je ob spremljavi godbenikov zapel nekaj pesmi. Ob spremljavi orkestra je kot solistka nastopala Urška Subašič, ki je zapela pesem Vilka in Slavka Avsenika Čez zelene trate in požela velik aplavz. Kot solisti na instrumentih so v orkestru nastopali, na električni kitari Staš Sukič in na baritonu Gabrijel Dieber. Čeprav so vse zaigrane skladbe bile nagrajene z bogatim aplavzom, pa je bil skupni nastop orkestra in vokalnega kvinteta Aeternum, ob zaigrani in zapeti pesmi Sveta noč, blažena noč, Franca Gruberja deležna gromkega aplavza. Nič manj ni bila deležna aplavza zadnja zaigrana skladba iz rednega programa Radetzky marš.

O pokojnem Franju Irgoliču, je spregovoril upokojeni pedagog in kulturnik Milan Nekrep, ki je nanizal njegove dosežke na področju glasbe in vodenja Pihalnega orkestra Gornja Radgona. Njemu in Franju Hojsu je pripisal veliko zaslug, da še danes orkester uspešno deluje. V njem pa nastopata njegova učenca Črtomir Poštrak in Staš Irgolič. Orkester s svojimi nastopi bogati kulturno življenje v občini Gornja Radgona in širše. Ob koncu se je godbenikom zahvalil za trud, ki so ga vložili v vajah in na nastopu predsednik KD Pihalni orkester Andrej Subašič. Zahvalil se je tudi vsem, ki so omogočili koncert in kakorkoli pomagali pri izvedbi tega kulturnega dogodka ter občinstvu, ki je na veselje nastopajočih, napolnila dvorano do zadnjega kotička. Predsednik je vse navzoče povabil na zakusko, ki so jo glasbeniki pripravili v avli Kulturnega doma.

Na tokratnem odličnem koncertu so v orkestru nastopali: flavta Sara Horvat, Urška in Tadeja Subašič in Chiara Nidorfer; pikolo Marija Đurič; klarinet Uršaka Živa Škof, Staš Irgolič, Amanda Kaučič Rajšp, Kaja Rihtarič, Matjaž Rožman in Urban Kurbos; saksofon Milan Klemenčič, Gregor Rous, Marjan Irgolič, Luša Maučec, Urša Holer, Diana Oman in Krista Gaber; trobenta Janko Šantavec, Jan Rauter, Jure Ivanuš, Jakob Stanek in Gregor Rugole; pozavna Aleš Levačič in Žan Šalamun,: bariton Gabriel Deber; tuba Janez Hojs in Črtomir Poštrak; kontrabas in veliki boben Andrej Vreča; bobni in tolkala Alen Krajnc in Tjan Šoštarič; činele in tolkala Andrej Subašič; tolkala Primož Škafar; električni klavir Valter Klemenčič in električna kitara Staš Sukič.


Več v Kultura in izobraževanje