Večgeneracijski center in dnevna oskrba v novih prostorih

Zavod Vitica poslej v bivši poročni dvorani

Prlekija-on.net, torek, 9. januar 2018 ob 07:57
V Zavodu Vitica Gornja Radgona, ki deluje kot neprofitna in nevladna organizacija v javnem interesu, so pred dnevi slovesno odprli nove delovne prostore, in sicer v bivši poročni dvorani ob mestni tržnici, ki jih je Vitica dobila v brezplačno uporabo s strani Občine Gornja Radgona. V teh prostorih bo Zavod Vitica med 7. in 13. uro izvajal program Dnevnega center IZA - za osebe s težavami v duševnem zdravju in od 13. ure dalje program Večgeneracijskega centra Pomurja - enota Gornja Radgona. Direktorica Zavoda Vitica Gornja Radgona Zora Borko je izrazila zadovoljstvo in se zahvalila občini Gornja Radgona, da je prisluhnila in razumela aktualne potrebe po vzpostavitvi omenjenih dveh centrov ter Vitici omogočila brezplačen najem poročne dvorane in zagotovila delno sofinanciranje obeh programov.

Poudarila je, da se skozi programe Zavoda Vitica krepi medgeneracijska povezanost, prenos znanja in izkušenj, podpora in solidarnost med generacijami ter podpora osebam s težavami v duševnem zdravju in njihova destigmatizacija. Bivša poročna dvorana postaja tako odprt prostor za srečevanje vseh generacij in oseb, ki imajo kakršnokoli težavo v duševnem zdravju. S svojimi programi ohranjajo vrednote bivše poročne dvorane po medsebojni povezanosti, podpori in medsebojnem razumevanju, sprejemanju drugačnosti in spoštovanju ter pripadnosti in ljubezni. Borkova je ob tej priložnosti podrobno predstavila delovanje vseh treh programov, ki jih izvajajo.

"Petletni projekt Večgeneracijskega centra Pomurja sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad, podpirajo pa ga tudi nekatere pomurske občine, med drugim tudi občini Gornja Radgona in Sveti Jurij ob Ščavnici. V novih prostorih se bodo izvajale brezplačne tematske vsebine, različna predavanja in izobraževalne delavnice, ustvarjalne in praktične delavnice in neformalno druženje predstavnikov vseh generacij vsak dan med 13. in 15. uro. V tem času je na voljo možnost uporaba računalnika in razvedrilnih ter družabnih iger. Aktivnosti, ki jih izvajamo so pestre, zanimive ter naravnane na pridobivanje novih kompetenc in znanj ter socialnih veščin za kakovostnejše vsakodnevno življenje", je dejala direktorica Zora Borko, ki je dodala, da bodo s pridobitvijo novih prostorov in vzpostavitvijo kuhinje uporabnikom na voljo tudi različne kuharske delavnice. Aktivnosti izvajajo tudi v naravi, na sprehodih ali druženju ob pečenju kostanjev, koruze… V času počitnic izvajajo velik in pester nabor aktivnosti za otroke. Zraven so tudi stalne aktivnosti, kot je telovadba ob ponedeljkih in četrtkih med 8.30 in 9.30 uro v telovadnici Partizan v Gornji Radgoni.

S programom Dnevnega centra IZA za osebe s težavami v duševnem zdravju, ki se izvaja od 1.1.2017 in ga sofinancira MDDSZ in enake možnosti, ter občine Gornja Radgona, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici zagotavljajo uporabnikom psihosocialno podporo pri reševanju njihovih stisk in težav, socialno vključenost in možnost aktivacije, kar ohranja njihovo samostojnost. Program se izvaja z individualno obravnavo in s skupinskimi oblikami dela. V okviru delavnic opremljajo uporabnike s funkcionalnimi znanji in praktičnimi veščinami za čim bolj samostojno življenje, krepijo njihov občutek varnosti in sprejetosti ter pozitivno samopodobo. Določene aktivnosti so namenjene tudi izboljšanju psihofizične kondicije za kar imajo možnost porabe telovadnice Partizan. Pomemben projekt, ki ga izvajajo v najetih prostorih NLB (pritličje) in predstavlja dodatno možnost aktivacije različnih ciljnih skupin je Izdelek patchwork »Spomini« v prepletanju vseh generacij, ki ga sofinancira Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropski sklad za regionalni razvoj.

Iz odsluženih ali shranjenih oblačil izdelujejo patchwork izdelke, nastajajo namizni prtički, okrasne blazine za sedežne garniture, fotelje in stole, posteljna pregrinjala, zavese, ročne torbice… Izdelek je za posameznika tudi sestavljanka spominov. Z novimi produkti prispevajo k ponovni uporabi blaga in skrbijo za ekološko osveščenost. Poleg strokovnih pristopov je vodilo za njihovo delo prijazna beseda in spoštljiv odnos do vsakega udeleženca, ustvarjanje sproščenega in aktivnega vzdušja, ter pozitivna naravnanost. Nagrada za njihovo delo je sproščenost, nasmeh in zadovoljstvo uporabnikov, ki se radi vračajo. Za nekatere uporabnike pa postajajo drugi dom.

S svojim obiskom so otvoritev novih prostorov počastili generalni sekretar Socialne zbornice Slovenije mag. Vilko Kolbl, podžupan občine Gornja Radgona Robert Žinkovič, direktorica Centra za socialno delo Carmen Šeruga, predstavniki NLB, strokovni vodja VGC Pomurja mag. Darko Krajnc, predstavnica Zdravstvenega doma Gornja Radgona Slavica Mencinger, direktorica Kultprotur Tatjana Kotnik Karba in predstavniki drugih različnih organizacij s katerimi sodelujejo ter kolegi partnerji v okviru Večgeneracijskega centra Pomurja in številni njihovi uporabniki.

Samo slovesnost odprtja, ki ga je povezoval Bojan Rajk, so z glasbenimi vložki popestrili Jan Juršnik na kitari in pevka Tjaša Lesjak ter otroci Podružnične šole dr. Janka Šlebingerja iz Gornje Radgone. Otvoritev se je nadaljevala s pogostitvijo in prijetnim druženjem v poslovnih prostorih (pritličje NLB Gornja Radgona), ki jih brez plačila najemnine Zavodu Vitica zagotavlja NLB d.o.o.


Več v Kultura in izobraževanje