Prvi letošnji večer glasbe, pesmi in plesa

V DOSOR-ju gostovali folkloristi KD J. Divjak Kapela

Filip Matko Ficko, sobota, 20. januar 2018 ob 11:48
Večer glasbe, pesmi in plesa

Večer glasbe, pesmi in plesa

Po vsej Sloveniji je ohranjeno bogato izročilo ljudskih plesov, ki jih tudi na Štajerskem negujejo številne folklorne skupine. Vzhodnoštajerske plese(sotiš, gospod in gospa, zibenšrit, muzolin, kosmatača, šoštarska, rašpla…), predvsem plese Prlekije, ohranja ter prenaša na mlajše rodove folklorna skupina Kulturnega društva Janko Divjak s Kapele v Občini Radenci, ki je lani praznovala dvajsetletnico svojega obstoja. Predsednik društva je Slavko Puklavec (tudi sam plesalec v folklorni skupini), a strokovni vodja folkloristov je Slavica Kovačič.

Trije plesni pari te folklorne skupine in njihov harmonikar Robert Majerič iz Spodnjih Ivanjec so del izročila, ki ga negujejo ter prenašajo na mlajši rod, predstavili 18. januarja zvečer v prostorih kavarnice »Traminček« v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Bili so namreč gostje na prvem letošnjem seniorskem večeru stanovalk in stanovalcev tega doma. Tedaj udeleženke in udeleženci večera lahko prisluhnejo domači pesmi in vižam, zraven sami zapojo, pa tudi zaplešejo. Tako tudi na poseben način ohranjajo spomin na nekdaj izredno priljubljeno oddajo na Radiu Slovenija pod naslovom »Četrtkov večer domačih pesmi in napevov«.

Kot glasbenik in pevec je na prvem letošnjem seniorskem večeru nastopil Štefan Sečko - Legijaš (»en mož orkester«) z Vaneče, ki je že večletni stalni gost tovrstnih večerov ali drugih prireditev kot DOSOR-jev prostovoljec. Pri petju se mu je pridružila DOSOR-jeva prostovoljka (zaposlena kot medicinska sestra) Andreja Lenartič, ki se je z mikrofonom sprehodila tudi od enega do drugega udeleženca, da so še sami prispevali svoje pesmi (karaoke). Bilo je to tokrat mogoče, kajti zaradi viroz, gripe in prehladov je udeleženk in udeležencev bilo v kavarnici »Traminček« nekoliko manj. Toda kljub temu je za njih odlično poskrbljeno: stanovalka Ema Matijevič je donirala kekse, a medicinska sestra - prostovoljka Martina Farkaš »rdečko« iz domačih goric za zdravico. Ob pobudnici tovrstnih seniorskih večerov, prostovoljki Mariji Erveš, so tri prostovoljke zaplesale tudi z vozičkarji.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno