Kvartet Jeruzalem obeležuje 30-letnico delovanja

Na glasbeni sceni so že 30 let

Prlekija-on.net, nedelja, 21. januar 2018 ob 09:085
Kvartet Jeruzalem

Kvartet Jeruzalem

Pred 30. leti je bil ustanovljen Kvartet Jeruzalem, ki obeležuje okroglo obletnico petja. V kvartetu Jeruzalem pojejo pevci iz vseh koncev Prlekije, saj jih petje in glasba veseli. V svojem bogatem pevskem repertoarju imajo zbranih za nastope in druge priložnosti okoli sto različnih pesmi, saj so vse pesmi prilagojene za čas, ko pojejo in nastopajo. Njihov ubrani glas se je v 30. letih slišal po celotni Prlekiji in širše po Sloveniji in povsod so bili z nastopom nagrajeni z bučnim aplavzom.

Kvartet Jeruzalem poje ljudske pesmi, pri čemer so pesmi že malo posodobljene, črpajo pa jih iz zakladnice in zapuščine svojih prednikov. Pojejo eno in več glasno petje, saj se njihov glas loči od drugih pevcev. Večino pesmi, ki jih zapojejo, pojejo brez not, največkrat s posluhom. V 30. letih se je nabralo veliko glasbenega gradiva, ki ga imajo skrbno shranjenega za poznejše rodove. V tem času so izdali eno kaseto in tri zgoščenke. Pojejo in nastopajo večinoma sami, a tu in tam se jim pridružijo kakšni muzikanti ali folkloristi.

Kvartet Jeruzalem je že velikokrat odpel ducat svojih pesmi tudi na raznih vinogradniških in drugih prireditvah v prostorih ali zunaj na terasi dvorca Jeruzalem med slikovitimi vinogradi, streljaj od mesta Ljutomer. Pravijo, da kljub letom starosti, veselju in ohranjanju ljudskega petja, še ne bodo vrgli puške v koruzo, ampak bodo svoje pesmi še posodobili in nastopali tam kamor jih bodo povabili.

Vaje za nastope imajo  v Malem Brebrovniku pri Ivanjkovcih. Na sliki so pevci kvarteta Jeruzalem Franc Novak, Janko Rožmarič, Rudi Kolarič, vodja kvarteta je Vinko Rakuša. Pevci so že večinoma upokojeni in vključeni v različna upokojenska društva.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje