Osmi Salon Jeruzalem

Tradicionalno druženje prleških jedi in vina

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. junij 2010 ob 20:1113
Milan Kučan v družbi vinskih kraljic na Salonu Jeruzalem 2009

Milan Kučan v družbi vinskih kraljic na Salonu Jeruzalem 2009

V soboto, 12. junija bo na Dvorcu Jeruzalem potekal osmi Salon Jeruzalem. Združeni prleški vinarji bodo ponovno poskrbeli za obetajoč program in zanimivo obsalonsko dogajanje. Že tradicionalno se drugo soboto v juniju ljubitelji dobrega od blizu in daleč podajo na vinsko kulinarično uživanje v osrčje ene najlepših vinorodnih krajin Evrope. Vinarji jih pričakajo s ponudbo najboljšega iz njihovih kleti.
Domača kulinarika in tradicionalne dobrote dopolnjujejo vinsko dogajanje, tako na priložnostni »Prleški tržnici«, kot na kosilu in gala večerji, ki ju tudi letos pripravlja slavni kuharski mojster.

Za gurmanske izzive bo poskrbel gostujoči kuharski ekspert Gregor Vračko iz znane gostilne Denk. Sladokuscem se obeta bogata poroka tradicionalnih jedi, kreiranih na moderen način skozi prizmo enega najboljših slovenskih kuharskih mojstrov. V strokovnem delu bo izstopalo predavanje uglednega vinskega ocenjevalca dr. Luboša Barte. Kot strokovnjak, novinar in urednik revije Sommelier bo dr. Barta obiskovalcem predstavil svoje ocene salonskih vin in njihove priložnosti ter poglede na prihodnost vinorodnega področja. Vodeno pokušino vin sorte šipon bo izvedla specialistka za vinarstvo Tadeja Vodovnik Plevnik. Mednarodno noto salonu dodajajo gostujoči vinarji, tokrat iz Dalmacije. Obisk so že napovedali vidni strokovnjaki, ki se bodo pridružili sommelierjem SloVino Sommelier kluba na tradicionalnem strokovnem srečanju in obisku Salona Jeruzalem. Nadaljuje se uspešno sodelovanje z Grossmannovim festivalom filma in vina. Prepletanje vina in kulture bo še nadgrajeno z letošnjo novostjo v obliki petkovega koncerta. Vinarji so povabili priznani Perpetuum Jazzile, ki bo ob spremljavi Muškatne penine poskrbel za uvod v salonsko dogajanje na Dvorcu Jeruzalem.

Društvo Kelih je lokalni nosilec dogajanja na Salonu Jeruzalem. Za strokovno podporo in kakovostno izvedbo dogodka že tretje leto zapored skrbi Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino. Generalni pokrovitelj Salona Jeruzalem 2010 je podjetje Tondach, ki skozi partnerstvo podpira vinarje pri njihovih prizadevanjih za dvig kulture vina in širše prepoznavnosti lepot in dobrot Jeruzalemskih vinogradov. Podrobni program salonskega dogajanja in vse aktualne informacije so objavljane na www.jeruzalem.slovino.com.


Več v Družabno